ΕΛΛAΔΑ
Η επίσκεψη Δένδια στην Τζαμάικα και η αναφορά στη Σητεία!
Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την πενθήμερη περιοδεία του σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής
Mε την επίσκεψη στη Τζαμάικα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την πενθήμερη περιοδεία του σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής ( Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη και Παναμά). Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε σειρά διμερών συμφωνιών, σε τομείς όπως οικονομία και επενδύσεις.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων στην Τζαμάικα, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της επίσκεψης, καθώς ήταν η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και υπογράμμισε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά, τόσο όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία, αλλά όσο και τις γενικές αντιλήψεις τους για το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πόλη της Τζαμάικα, Μοντέγκο Μπέι, όπου υπογράφηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και στην αδελφοποίησή της με τη Σητεία.
I attended, in #Jamaica, the town twinning ceremony between Municipality of Sitia in Crete 🇬🇷 & #MontegoBay 🇯🇲, the city where #UNCLOS was signed in 1982. Sitia Mayor, Giorgos Zervakis, & Montego Bay Mayor, Leeroy Williams, also attended the ceremony. pic.twitter.com/CFAfEQtl0C
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 11, 2023
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Montego Bay, δηλαδή η πόλη στην οποία υπογράφηκε η UNCLOS, η Διεθνής Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αδελφοποιείται με τη Σητεία. Μια ελληνική πόλη στο άκρο της Κρήτης, σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο όπου η ακριβής εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας αποκτά μια εθνική σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της Σητείας «γι’ αυτή την εξαιρετική επιλογή».
Στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίνγκστον, ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Τζαμάικα Καμίνα Τζόνσον Σμιθ (Kamina Johnson Smith), σε συνέχεια προηγούμενων επαφών τους στο περιθώριο 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Νέα Υόρκη. Κατά τη συνάντηση, υπέγραψαν μνημόνιο για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τζαμάικα.
Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στις επενδύσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, και εντός των διεθνών οργανισμών, καθώς και η κοινή προσήλωση στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και οι σχέσεις ΕΕ- Τζαμάικα.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη με τη Νομικό Σύμβουλο της Διεθνούς Αρχής του Θαλάσσιου Βυθού (ISA), Μαριάνα Ντέρνεϊ (Mariana Durney). «Συζητήσαμε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος και ενεργούς συμμετοχής γυναικών στην ISA. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, πραγματοποίησα έκτακτη δωρεά για την υποστήριξη της δράσης της Αρχής» γνωστοποίησε με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκος Δένδιας. Σημειώνεται πως η ISA συστάθηκε κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Συμφωνίας 1994. Αποτελείται από 167 κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει την έδρα της στο Κίνγκστον της Τζαμάικα.
Κατά την παραμονή του στην Τζαμάικα, ο Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε στην τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Σητείας της Κρήτης με το Montego Bay, της πόλης όπου υπεγράφη η Σύμβαση ΟΗΕ για το Δίκαιο Θάλασσας το 1982. Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης και ο δήμαρχος Montego Bay Λιρόι Γουίλιαμς (Leeroy Williams).
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Τζαμάικα. Κατά την περιοδεία του στις έξι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών σχέσεων, της οικονομίας, των επενδύσεων, της άμυνας, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του τουρισμού. Στην ατζέντα των επαφών του βρέθηκε και η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα και υπογραμμίστηκε η κοινή προσήλωση στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά την περιοδεία υπέγραψε με ομολόγους του μνημόνια κατανόησης διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως τη συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και τη σύσταση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων των ΥΠΕΞ. Επιπλέον, κάλυψαν και τη συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και στους κόλπους διεθνών οργανισμών, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με τον Νίκο Δένδια να αναδεικνύει ταυτόχρονα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για τις σχέσεις των εν λόγω χωρών με την ΕΕ.
Επίσης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη των ελληνικών κοινοτήτων στη Νότια και την Κεντρική Αμερική (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παναμά). Τέλος, ανακοινώθηκε η επίσημη αποδοχή του αιτήματος για σύσταση ελληνικής πρεσβείας στον Παναμά.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ