ΕΛΛAΔΑ

Η Ελλάδα στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ Covid-19

Να σημειωθεί ότι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφθασαν σήμερα τους 278 καθώς νωρίτερα κατέληξαν άλλοι τέσσερις ασθενείς.

No profile pic

Στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στην ενημέρωση των πολτικών συντακτών ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως, έχοντας δει μια βελτίωση 34 θέσεων.

«Η χώρα μας, παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων που είδαμε κατά τον Αύγουστο, παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Έχουμε ήδη πολλαπλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την Επικράτεια. Σημειώνεται σχετικά ότι, ιστορικά στην αρχή της πανδημίας βρισκόμασταν στην 63η θέση παγκοσμίως σε τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και τότε διενεργούσαμε μικρότερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα τα οποία κατέληξαν σε εφαρμογή lockdown που περιόρισε δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών. Στη συνέχεια, καθώς ήρθη το lockdown και ανοίξαμε τις πύλες μας  στον κόσμο, αυξήσαμε δραστικά τα τεστ που έφτασαν μέχρι και τις 17 χιλιάδες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Να σημειωθεί ότι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφθασαν σήμερα τους 278 καθώς νωρίτερα κατέληξαν άλλοι τέσσερις ασθενείς.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα που έχει προκύψει με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο προχώρησε χθες στην πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων και την αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι «το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους μήνες έχει συγκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως. Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων. Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια. Επαναλαμβάνω, τα τεστ που διενεργεί η Ελλάδα την κατατάσσουν πλέον στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως και ο αριθμός τους θα διαμορφώνεται στα επίπεδα που υποδεικνύουν οι ειδικοί και για όσο χρόνο χρειαστεί». 

Σχολιάζοντας επίσης το χθεσινό κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, δηλώνοντας πως το περιστατικό «ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές».

Και συνέχισε λέγοντας πως «οι διαδικασίες για τη δημιουργία τους προχωρούν. Σήμερα, δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Τέλος, έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες στα δύο νησιά». 

Τέλος, o κ. Πέτσας απέδωσε τις καλές εποδόσεις της Ελλάδας στη διενέργεια των τεστ κορωνοϊού στην «Εμβληματική δράση που δρομολογήσαμε για την επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Μια δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για την συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής, αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.  Αξιοποιήσαμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό που διαθέτουμε, προκειμένου να έχουμε και μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στη μάχη κατά του κορονοϊού». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκεται για ένα «σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο εμπλέκει τις δυνάμεις δέκα μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας μας. Την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ''Δημόκριτος'', το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών  ''Αλέξανδρος Φλέμινγκ'', το Ινστιτούτο Παστέρ  και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον κορονοϊό της χώρας. Η ''Εμβληματική Δράση'', μείωσε την εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό, καθώς αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες, με ελληνική τεχνογνωσία. Κάτι πολύ σημαντικό, όταν γνωρίζουμε όλοι τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε πεπερασμένο αριθμό υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση