ΕΛΛAΔΑ
Η Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια σε εκδήλωση της COP27 για τον βιώσιμο τουρισμό
Μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τρία κρίσιμα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στην ανάγκη συλλογικού και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη ομιλήτρια σε ειδική εκδήλωση της Κοινότητας Βιώσιμου Τουρισμού της Μεσογείου, MED Sustainable Tourism Community, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27 στην Αίγυπτο.
Ο τουρισμός εκτιμάται ότι την επόμενη εικοσαετία θα αντιπροσωπεύει το 10% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως και επομένως απαιτείται συλλογικό σχέδιο δράσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος του τομέα, καθώς και η στήριξη των τουριστικών προορισμών για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Σχέδια δράσης για τον κλίμα στον τουρισμό στη Μεσόγειο- Όραμα για το Μέλλον», αναφέρθηκε στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μεταξύ άλλων σε τρία κρίσιμα ψηφίσματα:
- Το ψήφισμα για την πρώτη στρατηγική της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό, για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την κατάρτιση εθνικών και περιφερειακών σχεδίων δράσης για το βιώσιμο τουρισμό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Το πρόσφατο ψήφισμα για τον κανονισμό ΑFIR, σχετικά με τους νέους κανόνες για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων της ΕΕ, που στοχεύει στην επάρκεια σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία και αεροπλάνα έως το 2030.
- Το πρόσφατο ψήφισμα σχετικά με τους κανόνες για τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για τη Μεσόγειο. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ο ναυτιλιακός τομέας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2% από το 2025, 20% από το 2035 και 80% από το 2050.
Χρειάζεται, όπως τόνισε, συντονισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλες τις πολιτικές και δράσεις για να επιτευχθεί ο πράσινος μετασχηματισμός οριζόντια σε όλη την τουριστική αλυσίδα αξίας των προορισμών, σε επίπεδο υποδομών, στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, στη μείωση των αποβλήτων και της σπατάλης τροφίμων, σε πράσινες μεταφορές, καθώς και στην εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών και εργαζομένων σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα.
Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συλλογικής δράσης στην περιοχή της Μεσογείου, που αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, λόγω του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου, αλλά και ένα μοναδικό οικοσύστημα που σήμερα απειλείται από την κλιματική κρίση.
«Είναι μεγάλη πρόκληση και ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη να διατηρήσουμε αυτό τον πλούτο της περιοχής για το μέλλον και να διασφαλίσουμε την ευζωία όλων των κοινοτήτων της Μεσογείου, προτού να είναι αργά. Οφείλουμε συλλογικά στη Μεσόγειο να αλλάξουμε πορεία και να αναλάβουμε τολμηρή δράση για τη βιωσιμότητα, με ξεκάθαρους φιλόδοξους στόχους και χρονοδιαγράμματα».
Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της νησιωτικότητας, ώστε τα νησιά της Μεσογείου και της Ευρώπης να αποκτήσουν βιώσιμη και οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα και κινητικότητα και να είναι δίκαιη η πράσινη μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρότασή της, που έχει υιοθετηθεί σε σειρά ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, με στόχο τη συλλογική αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση.