ΕΛΛAΔΑ
Η απαγόρευση των συναθροίσεων, οι αντιδράσεις και οι διαφορετικές θέσεις των συνταγματολόγων
Η κόντρα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και συνταγματολόγων-νομικών καλά κρατεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη της σχετικής απόφασης.
SHARE:
Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις για τον μη... εορτασμό του Πολυτεχνείου φέτος μετά την απόφαση της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των συναθροίσεων λόγω της πανδημίας.
Μετά την απόφαση για την απαγόρευση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, κατά τις ημέρες 15, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου, η κόντρα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και συνταγματολόγων-νομικών καλά κρατεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη της σχετικής απόφασης.
Αρχικά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πήρε πρώτη θέση χαρακτηρίζοντάς την απόφαση αντισυνταγματική και ζητώντας παράλληλα από την Πολιτεία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Στη συνέχεια, αντίθετη άποψη εξέφρασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος που τοποθετήθηκε σχετικά για το θέμα κάνοντας λόγω για μια συνταγματική απόφαση. Σύμφωνα με τον ίδιο τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει κυρώσει η Βουλή.
«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
Από την πλευρά του αντισυνταγματική χαρακτήρισε την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος.
«Νομικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών (σ.σ. η οποία αποδοκίμασε την απαγόρευση των συναθροίσεων) είναι σωστή. Γίνεται μια οροσπάθεια αναστολής της ισχύος του άρθρου 11 (δικαίωμα συνέρχεσθαι) του Συντάγματος χωρίς να έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις του άρθρου 48. Η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα εάν κάποιος προσφύγει έναντι του προστίμου που θα του επιβληθεί από το πρόστιμο για τη συνάθροιση, μπορεί να δικαιωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την δική του πλευρά ο συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία.