ΕΛΛAΔΑ

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας απειλεί τις ελαιοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο και η συγκεκριμένη ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της με την ονομασία «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο.

No profile pic

Η ετήσια συγκομιδή ελαιοκάρπου, η οποία λαμβάνει χώρα στα τέλη του φθινοπώρου, φέτος αντιμετώπισε μια νέα απειλή. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες την άνοιξη (έως 38 βαθμούς Κελσίου) και ο ακραίος καύσωνας που έπληξε τη λεκάνη της Μεσογείου το καλοκαίρι έχουν αποξηράνει τις ελιές, μειώνοντας την απόδοση των σοδειών.

Σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς της Καλαμάτας σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αυτό αντιστοιχεί σε μια εκτιμώμενη πτώση 50 % της συνολικής περιφερειακής παραγωγής, επηρεάζοντας ουσιαστικά την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου. Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο και η συγκεκριμένη ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της με την ονομασία «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο.

H παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 14 Δεκεμβρίου 2021, δείχνει την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας στην Ελλάδα και τους παγκόσμιας φήμης ελαιώνες της από το διάστημα.

 

Οι εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας κοντά στην Καλαμάτα στις 15/12/2021 όπως φαίνονται από το διάστημα. Η εικόνα προέρχεται από την αποστολή Sentinel-2 του ευρωπαϊκού προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel, συμβάλλουν στην παρακολούθηση των απειλών για τις γεωργικές δραστηριότητες από την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα χρησιμοποιούνται για την κατανόηση των ανοδικών τάσεων της θερμοκρασίας, των περιστατικών και των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα παρήγαγε 275.000 τόνους ελαιόλαδου το 2020-21 με τους περισσότερους να αποστέλλονται στο εξωτερικό, καθιστώντας την τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προβλέπει ότι η παραγωγή θα μειωθεί στους 230.000 τόνους το 2021-2022.

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις γεωργικές προοπτικές της για την επόμενη δεκαετία, ανέμενε ότι η παραγωγή στην ΕΕ θα αυξανόταν, αλλά και ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ετήσιες αποδόσεις και την ποιότητα του λαδιού. Για την Ελλάδα προβλέπονταν περιορισμένη μείωση της παραγωγής.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών “Μακροπρόθεσμα, ορισμένες περιοχές στη νότια Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να καλλιεργήσουν την ελιά, ενώ οι περιοχές στα Βαλκάνια ή στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες”.

Πηγή:  Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-2 , πρακτορείο Reuters, climatebook.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση