ΕΛΛAΔΑ
Πώς το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και το ΣΔΟΕ έφτασαν σε διεθνικό κύκλωμα λαθραίων ποτών
Από την εντολή του Υπουργού για το θέμα των τροχαίων στην Κρήτη, στην κατάσχεση κοντέινερ με πάνω από 160.00 φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών από τη Γεωργία
Ήταν τον Ιούλιο του 2022 όταν σε συνάντηση που είχαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο τότε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Διευθυντές και στελέχη Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., δόθηκε η εντολή για "καταιγισμό" ελέγχων, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην μάστιγα των τροχαίων, στους δρόμους της Κρήτης!
Η εντολή αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Cretalive, ήταν η αφορμή για να αρχίσει να ξετυλίγεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης το κουβάρι γύρω από ένα διεθνικό κύκλωμα διακίνησης λαθραίων αλκοολούχων ποτών.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης αποφασίστηκε να εστιάσει στην κατεύθυνση της "πηγής" του προβλήματος "αλκοόλ και οδήγηση", ελέγχοντας μεγάλα μπαρ και αποθήκες διάθεσης ποτών. Στόχος να ελεγχθεί η ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στο κοινό.
Προκειμένου δε να υπάρχει ευρύτητα κινήσεων και δράσεων στις έρευνες, συγκροτήθηκε κοινή ομάδα εργασίας από το Οργανωμένο, το ΣΔΟΕ, και το Γ' Τελωνείο Πειραιά, ενώ ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Έτσι οι υπηρεσίες οδηγήθηκαν στον εντοπισμό, στο λιμάνι του Πειραιά των 10 containers με φορτίο παράνομα αλκοολούχα ποτά προερχόμενα από τη Γεωργία και προορισμό τρίτες χώρες. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Cretalive, η διαδικασία της προανάκρισης είναι σε εξέλιξη, με τις αρχές να ψάχνουν τα πρόσωπα πίσω από τις εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι οι φιάλες ποτών με μη κανονικό περιεχόμενο ("μπόμπα" δηλαδή), που έχουν κατασχεθεί συνολικά μέχρις στιγμής, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, είναι πολύ πάνω από 160.000
Στην σχετική ανακοίνωσή του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αναφέρεται σε «σημαντική επιτυχία» στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:
"Σε συνεργασία με το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά και το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης της Ελληνική Αστυνομίας, στο λιμάνι του Πειραιά κατασχέθηκε ποσότητα 144.906 φιαλών αλκοολούχων ποτών επώνυμων εταιρειών ευρείας κατανάλωσης, δείγματα της οποίας εστάλησαν προς εξέταση στη Χημική Υπηρεσία Αττικής. Από την εξέταση των δειγμάτων προέκυψε ότι το παράνομο φορτίο των αλκοολούχων ποτών ήταν μη κανονικό και κατασχέθηκε. Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης αυτής συνέβαλαν πληροφορίες που αντλήθηκαν από παρόμοια επιχείρηση η οποία διενεργήθηκε από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΤΑΟΕ) το καλοκαίρι του 2022 στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ακατάλληλων αλκοολούχων ποτών. Εντοπίστηκαν ελληνικές επιχειρήσεις που εισήγαγαν και διέθεσαν στην ελληνική αγορά ακατάλληλα αλκοολούχα ποτά".
Η συγκεκριμένη έρευνα συνέβαλε στην αποκάλυψη μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ακατάλληλων αλκοολούχων ποτών που οδήγησε τις ευρωπαϊκές Αρχές να κατασχέσουν μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων ποτών σε επιχειρήσεις στην Ολλανδία.
Από την ιχνηλάτηση της προέλευσης των παράνομων αλκοολούχων ποτών διαπιστώθηκε ότι μεγάλη ποσότητα εξ αυτών έχουν υποστεί παραποίηση των στοιχείων των φιαλών και αλλοίωση των αριθμών ιχνηλασιμότητας (LOT number), γεγονός που ισχυροποιεί τις υπόνοιες περί ύπαρξης συγκεκριμένης μεθόδου δράσης από πλευράς λαθρεμπορικών κυκλωμάτων που αποσκοπεί στην επαναπροώθηση και διοχέτευση των εν λόγω ποσοτήτων τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Για την παράνομη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών σχηματίζεται δικογραφία από την Ελληνική Αστυνομία/Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.
Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτείνεται πέρα από τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας και αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία των πολιτών υπογραμμίζει το ΣΔΟΕ, που συνεχίζει, όπως τονίζει, «με αμείωτους ρυθμούς, τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και λοιπές διωκτικές αρχές για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων, τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία, για την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε., προλαμβάνοντας την απάτη σε όλες της τις μορφές».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη