ΕΛΛAΔΑ
Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών - Κλείνει η Βουλή στις 11 Απριλίου
Τι θα ισχύσει για τις δεύτερες εκλογές
Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινούν και οι προεκλογικές διαδικασίες στον δρόμο για τις κάλπες.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την ημερομηνία των εκλογών καθόρισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου.
«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα όμως συνυπολογίζει και μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 2α Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν λίγες ημέρες μετά το τέλος των εξετάσεων, αλλά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου. Παράλληλα, στη χώρα θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Πάντως, δεν έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, καθώς οι μαθητές που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές θα είναι μόνο όσοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα, κάτι που θεωρείται πως δεν θα προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των εκλογικών κέντρων. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες.
Οικονόμου: Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, θα γίνουν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου
«Όπως είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα γίνουν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη θεσμικότητα, και η σταθερότητα και συνέπεια στους θεσμούς είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν και ποια κυβέρνηση».
Το χρονοδιάγραμμα προς τις εκλογές 2023 και το κλείσιμο της Βουλής
Στη Βουλή θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, οπότε και θα κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, εκτός αν χρειαστεί μία μέρα ακόμα για ένα νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί θα είναι του υπουργείου Εσωτερικών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.
Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ακολουθήσει ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών (μπορεί και λιγότερο, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί).
Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.
Τυπικά χρειάζονται δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.