ΕΛΛAΔΑ

Χρήστος Σπίρτζης: Ζητά να ερευνηθεί για την σύμβαση 717

Χρήστος Σπίρτζης: Ζητά να ερευνηθεί για την σύμβαση 717

Tο αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του από «οποιαδήποτε προσβολή και απόπειρα σπίλωσής» της κυρίως στη διαχείριση της σύμβασης 717 από το 2015 έως το 2019, οπότε ήταν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπέβαλλε και πάλι ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε και έλαβε άδεια από τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί και να μελετήσει το περιεχόμενο της δικογραφίας για την 717 καθώς και των τεσσάρων μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Με σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και προς τα κόμματα του Κοινοβουλίου, υποστηρίζει πως επειδή προέκυψαν νέα στοιχεία, ζητά να διεξαχθεί προανακριτική έρευνα, ώστε να διαλυθούν οι όποιες υπόνοιες ή κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν σε βάρος του.

«Θεωρώ λοιπόν χρέος μου: Πρώτον, να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και την εν γένει πορεία και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και σε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης.

Δεύτερον, να τιμήσω έμπρακτα και όχι στα λόγια την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με όλους τους Συμπολίτες μου που δίνουν τη μάχη για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία/έγκλημα των Τεμπών.

Με βάση τα ανωτέρω, για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, επαναλαμβάνω το αίτημά μου για την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, της διαδικασίας του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, τόσο για την διερεύνηση της σύμβασης 717/2004 της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. όσο και για την εξέταση κάθε μίας έγκλησης (μήνυσης) που με αφορά.», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρώην υπουργός στην επιστολή του.

Ο κ. Σπίρτζης επικαλείται μάλιστα και το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρει πως «ελπίζω και εύχομαι ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα […] δίνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από οποιαδήποτε ασυλία ή προνομιακή μεταχείριση». Ο πρώην υπουργός καταλήγει λέγοντας ότι, «ότι θα υποστηρίξω με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων και σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου συμπολιτών μας, για την περαιτέρω τροποποίηση του θεσμού της ευθύνης υπουργών»

Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου ο κ. Σπίρτζης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι και σαν αξιακό κώδικα και σαν πρόσωπα και κόμματα, ζήτησα σήμερα να ενημερωθώ για μηνύσεις που έχουν φτάσει στη βουλή και με αφορούν. Και επειδή έχουμε νέα στοιχεία για την 717 επισκέφθηκα τον κ.Κακλαμανη και ζήτησα ενεργοποίηση του άρ.86 του Συντάγματος, τόσο για τις μηνύσεις όσο και επανάληψη αιτήματος μου για διερεύνηση 717. Αν και αυτή τη φορά τέταρτη φορά μου στερηθεί το δικαίωμα να μιλήσω στη δικαιοσύνη τότε θα συνεχίσω τις πρωτοβουλίες σε άλλα επίπεδα σε σχέση με διερεύνηση.

Προς οποιοσδήποτε συγγενής θύματος ή συμπολίτης που επέζησε ή συνήγορους τους. Θέλω να δηλώσω πως είμαι στη διάθεση τους να τους δώσω τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου. Για τον κ Καραμανλή δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα άρα είναι απόφαση του κοινοβουλίου. Για εμένα και τους προηγούμενος ο μόνος τρόπος να τη ζητήσουν οι ίδιοι ενεργοποίηση άρθρου 86. Ο άλλος τρόπος είναι ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση