ΕΛΛAΔΑ

Χρ. Δήμας: Απόφασή μας, η σύνδεση των πανεπιστημίων αλλά και των ερευνητικών κέντρων με την καινοτομία

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

No profile pic

Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες. Η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έχει περισσότερους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δυστυχώς όμως τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα δεν αξιολογούνται ανάλογα, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα με την κατάταξη του οργανισμού QS, ελληνικό πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ούτε στις 100, ούτε στις 200 ούτε στις 300 πρώτες θέσεις αλλά συναντάμε το ΕΜΠ στην 477η θέση μαζί με το Καραζίν Καρκίβ της Ουκρανίας! Αντιθέτως πιο πάνω από τα ελληνικά πανεπιστήμια στην λίστα αυτή, είπε, υπάρχουν 11 πανεπιστήμια της Ισπανίας, 8 πανεπιστήμια του Βελγίου, 5 ιδρύματα από την Αυστρία και από την Αργεντινή, 4 πανεπιστήμια έχει η Πορτογαλία, 3 πανεπιστήμια είναι από την Κολομβία, την Ινδονησία, την Τσεχία, το Πακιστάν, 2 πανεπιστήμια έχει το Ιράν, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Χιλή, το Καζακστάν, η Πολωνία και από 1 πανεπιστήμιο η Τουρκία, η Ουρουγουάη, το Περού, η Λιθουανία, η Αίγυπτος, οι Φιλιππίνες, η Εσθονία και η Λευκορωσία!

Αυτή, είπε ο υφυπουργός, είναι μια εικόνα που αδικεί τα ελληνικά μας πανεπιστήμια για αυτό και η απόφασή μας είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων αλλά και των ερευνητικών κέντρων με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Γι΄ αυτό και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας μεταφέρθηκε από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας στις δομές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στα ερευνητικά κέντρα. Το 2017, είπε ο κ. Δήμας, μόλις το 4,39% των δαπανών των ερευνητικών κέντρων της χώρας καλύφθηκαν από ιδιωτικούς πόρους Εμείς, τόνισε, θέλουμε να αυξήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη όχι μόνο από πόρους του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Έτσι θα αυξηθούν οι μισθοί των ερευνητών, έτσι θα κρατήσουμε στην χώρα νέους ερευνητές και ίσως θα μπορέσουμε να επαναπατρίσουμε και κάποιους από όσους εχουν φύγει στο εξωτερικό. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, κάνει ένα σημαντικό βήμα για το αύριο και όσοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το σήμερα του ελληνικού πανεπιστημίου αυτονόητα θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, όσοι είστε ικανοποιημένοι με τις σημερινές επιδόσεις του πανεπιστημίου θα το καταψηφίσετε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση