ΕΛΛAΔΑ
Χατζηδάκης: Η Κέρκυρα και τα Τρίκαλα αποκτούν σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Οι δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης
SHARE:
Δύο σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), μία στην Κέρκυρα και μία στα Τρίκαλα, δημοπρατήθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα
Το έργο, προϋπολογισμού κατασκευής 24 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςμέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από ίδιους πόρους του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα καταλαμβάνει έκταση 24 στρεμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)120,3.
Η ΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας 47.500 τόνων/έτος:
35.000 τόνοι/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα
12.500 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων αστικών
στερών αποβλήτων (ΑΣΑ),
υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου (συμπαραγωγή ηλεκτρικής –θερμικής ενέργειας).
Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
Mονάδα εξευγενισμού –ραφιναρίας του κομποστοποιημένου, ώστε να παραχθεί χώνεμα τύπου Α και compostσυγκεκριμένων προδιαγραφών.
Μονάδα ωρίμασης κομπόστ τύπου Α και κοµπόστπροδιαλεγμένου οργανικού.
Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας για την επεξεργασία των παραγόμενων αερίων ρύπων και υγρών απόβλητων.
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Τρίκαλα
Αντίστοιχα, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Τρίκαλα-έργο στο οποίο έχει αναλυτικά αναφερθεί το Capital.gr χρηματοδοτείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αλλά και από ίδιος πόρους της εταιρείας Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας. Είναι έργο προϋπολογισμού25 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες διαχείρισης απορριμμάτων και του Νομού Τρικάλων και της Καρδίτσας.Στην ίδια έκταση 73 στρεμμάτων στα Τρίκαλα βρίσκεται και συνδέεται και ο εν λειτουργία ΧΥΤΑ της περιοχής.
ΗΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων,συνολικής δυναμικότητας 59.205 τόνων/έτος:
45.453 τόνοι/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα
9.626 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα
4.126 τόνοι / έτος πράσινα απορρίμματα ή και κλαδέματα
Το έργο θα διαθέτει μονάδες υποδοχής, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτησης από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών, μηχανικής επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, κομποστοποίησης αναερόβιας χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, μετακομποστοποίησης και ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και βιοαερίου. Η μονάδα θα επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ και ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου καιανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε: "Ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μαςαντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ελάχιστες υποδομές, πεπαλαιωμένες μονάδες, εικόνες με τόνους σκουπιδιών που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αντίθετες με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.Ο δρόμος του εκσυγχρονισμού άνοιξε με τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αρκετών άλλων. Έχουμε θέσει ως στόχο φέτος τη δημοπράτηση 17 μονάδων. Με χαρά σημειώνω τις θετικές εξελίξεις στην Κέρκυρα και τα Τρίκαλα. Θέλω να συγχαρώ τη δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, καθώς και τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για τις γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες τους, ώστε να αποκτήσουν η πολύπαθη με τα σκουπίδια Κέρκυρα,αλλά και τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα, μια ευρωπαϊκού επιπέδου σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τους αρμόζει. Όπως αρμόζει σε όλη τη χώρα".
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς σε όλη την Επικράτεια ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη – σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – διαχείριση στα απορρίμματα. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά καθώς ο επιμένων νικά, σύμβουλός μας είναι η επιμονή. Με σχέδιο και συντονισμό. Τα Τρίκαλα και η Κέρκυρα θέλουμε να γίνουν παράδειγμα για όλη τη χώρα".