ΕΛΛAΔΑ
Χαμηλές πτήσεις για τον τουρισμό από τη μετάλλαξη Δέλτα - Νέες ακυρώσεις της TUI
Ακυρώσεις πτήσεων και στην Κρήτη έως τις 21 Ιουλίου
SHARE:
Πρόωρο… ψύχος φέρνει στο ελληνικό καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα με τα πρώτα στοιχεία να ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για ανάκτηση του 50% της δραστηριότητας του 2019, της χρυσής χρονιάς κατά την οποία επισκέφτηκαν τη χώρα μας 31,5 εκατ. ταξιδιώτες.
Οσο προχωρούν οι μέρες και η παγκόσμια ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη μεγαλώνει, τόσο περισσότερο το φετινό καλοκαίρι μοιάζει με το περυσινό. Ομως αυτός ο αναβρασμός δεν είναι ένα στατικό φαινόμενο στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης αλλά ο αισθητός αντίκτυπος της νέας μετάλλαξης που συνέλκει ολόκληρη τη δυναμική του ευρωπαϊκού τουρισμού ο οποίος προσπαθεί να χαράξει πορεία μέσα από ένα πρίσμα διαφορετικών πολιτικών, μέτρων, συμφερόντων και φόβου για το χειρότερο.
Χάσαμε τον Ιούλιο;
Επί της ουσίας, οι προσδοκίες για έναν αποδοτικό Ιούλιο έχουν ήδη εξανεμιστεί, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μετάλλαξη, της παράτασης των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια των Βρετανών, αλλά και της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας και της Γαλλίας να υιοθετηθεί ουσιαστικά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid από την 1η Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, νέα ψυχρολουσία για τον ελληνικό τουρισμό, φέρνουν οι επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων σε πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε η TUI Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τις 21 Ιουλίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid.
Συγκεκριμένα, οι προορισμοί στους οποίους ακυρώνονται οι πτήσεις της TUI είναι: Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θάσος και Κρήτη (Χανιά).
Σε μήνυμά της, η TUI Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές αυτό το καλοκαίρι, οπότε όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι συμβουλές του FCDO επιτρέπουν τα ταξίδια, θα λειτουργήσουμε σε αυτούς τους προορισμούς όπως έχει προγραμματιστεί (μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά νησιά, Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη). Εξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ η επόμενη ενημέρωση αναμένεται στις 15 Ιουλίου».
Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν πως η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται χαμηλότερα από τις προσδοκίες που θεωρούσαν εφικτή την ανάκτηση του 50% της δραστηριότητας του 2019.
Και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, φαντάζει πιθανότερο η ανάκτηση αυτή να περιοριστεί σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του τουρισμού, σε ένα 35%-40%. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός κινήθηκε στο 24% των μεγεθών του 2019 τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις.
Σκεπτικισμός από τα στοιχεία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Τουρισμού, εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν έρθει περίπου 1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες, αριθμός που υπολείπεται σημαντικά των στόχων που είχαν τεθεί νωρίτερα φέτος για το πρώτο εξάμηνο.
Το 2019 είχαν έρθει στο σύνολο του έτους 31,34 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ το 2020 οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 7,3 εκατ. ταξιδιώτες. Εξ αυτών το ενάμισι εκατομμύριο είχε έρθει από τη Γερμανία και το 1 εκατ. από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες-αγορές.