ΕΛΛAΔΑ
Guardian: Το κίνημα #me too κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας
SHARE:
Η δίκη-ορόσημο ενός Έλληνα προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για βιασμό μιας ανήλικης ξεκίνησε στην Αθήνα, ένα χρόνο αφότου η Σοφία Μπεκατώρου ξεκίνησε ουσιαστικά το κίνημα #MeToo στη χώρα μιλώντας για τις δικές της εμπειρίες.
Ο βρετανικός Guardian γράφει για την πρώτη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo στη χώρα, με τίτλο «Η δίκη κατά Έλληνα προπονητή ιστιοπλοΐας για βιασμό ξεκινά καθώς το #MeToo κερδίζει έδαφος».
Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές που ήρθαν στο φως αφότου η Ολυμπιονίκης έσπασε το ταμπού γύρω από το να συζητιούνται ανοιχτά τέτοια θέματα, τον Δεκέμβριο του 2020.
Η Μπεκατώρου, η οποία είναι μάρτυρας στη δίκη, δεν μίλησε στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στο δικαστικό μέγαρο την Τετάρτη. Ο 38χρονος προπονητής φέρεται να βίασε μια 11χρονη αθλήτρια το 2010.
Η Μπεκατώρου είπε ότι η ίδια υπέστη «σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση» από ανώτερο μέλος της ομοσπονδίας μετά από προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ το 2000. Ήταν 21 ετών τότε.
Το κίνημα MeToo στην Ελλάδα
Οι αποκαλύψεις της ώθησαν κι άλλες γυναίκες να μιλήσουν για σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν δεχτεί και περισσότερα από τρία χρόνια αφότου ξεκίνησε στις ΗΠΑ, το κίνημα #MeToo γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Τον τελευταίο χρόνο, έχουν εμφανιστεί καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που υπέστησαν αθλήτριες, φοιτήτριες, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί. Μερικοί από αυτούς που μίλησαν λένε ότι ήταν ακόμη ανήλικοι όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις, όπως σημειώνει ο Guardian.
Το φερόμενο θύμα λέει ότι όταν ήταν 11 ετών και πως είχε πολλές μη συναινετικές σεξουαλικές επαφές με τον προπονητή της που τώρα δικάζεται.
Ο κατηγορούμενος «άσκησε σεξουαλική αλλά και ψυχολογική βία κατά της ανήλικης για να μην αποκαλύψει τον βιασμό της στους γονείς της», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Σε μια συνέντευξη πέρυσι, ο ύποπτος ισχυρίστηκε ότι το σεξ ήταν συναινετικό και ότι σκόπευε να παντρευτεί το κορίτσι.
«Σκοπεύαμε να παντρευτούμε και η μητέρα της είχε συμφωνήσει», είχε δηλώσει ο προπονητής.
Η Μπεκατώρου, η οποία κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, είπε ότι η κακοποίηση που υπέστη η ίδια δεν θα μπορούσε να προσαχθεί στο δικαστήριο, καθώς συνέβη πριν από περισσότερα από 20 χρόνια και με αποτέλεσμα το έγκλημα να έχει παραγραφτεί.
Αλλά οι ενέργειές της έχουν ήδη επιφέρει αλλαγές. Μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαίνεσε την Μπεκατώρου που μίλησε ανοιχτά.
Η κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα αυστηρότερες ποινές για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων και επέκτεινε την παραγραφή για την κακοποίηση ανηλίκων. Οι αρχές έχουν επίσης δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αναφορά περιστατικών σε πραγματικό χρόνο και τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για τα θύματα.
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, μαθήματα σεξουαλικής αγωγής – συμπεριλαμβανομένης της έννοιας της συναίνεσης – διδάσκονται στα δημόσια σχολεία.
Η Μπεκατώρου επιμένει ότι απομένουν πολλά να γίνουν. «Το κίνημα #MeToo συνεχίζεται», είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα. «Είναι ζωντανό λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων κακοποίησης».
Διαβάστε επίσης: