ΕΛΛAΔΑ

Γιατί υπάρχει αύξηση των θανάτων στις παραλίες;

«Από τους 204 καταγεγραμμένους θανάτους σε παραλίες μόνο σε 4 περιπτώσεις αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός» λέει o Πρόεδρος Σχολών Ναυαγοσωστικής

Γιατί υπάρχει αύξηση των θανάτων στις παραλίες;

Για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες αλλά και για το τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι επιλέγουν να κάνουν το μπάνιο τους σε παραλίες και πισίνες μίλησε στο enikos.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος Μάριος Μυρωνάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 204 θάνατοι λουόμενων κι εξ αυτών μόνο οι 4 ευθύνονται σε πνιγμό.

«Από τους 204 καταγεγραμμένους θανάτους σε παραλίες της χώρας μόνο σε 4 περιπτώσεις αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός», εξήγησε ο κ. Μυρωνάκης κι έπειτα συμπλήρωσε ότι «πριν από μία εβδομάδα, από τους 177 καταγεγραμμένους θανάτους διαπιστώθηκε ότι οι 153 είναι ατόμων άνω των 60 ετών. Δεν υπάρχει ευαισθησία, αυτογνωσία ούτε σωστή ενημέρωση. Πρόκειται για ζήτημα ατομικής ευθύνης, καθώς ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλειά τους  και να ενημερώνουν τους ναυαγοσώστες για την κατάσταση της υγείας τους».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ετοιμότητα των ναυαγοσωστών αλλά και στα κενά που προκύπτουν.


«Η χώρα είναι θωρακισμένη»

«Ευτυχώς είμαστε θωρακισμένοι σε όλη την χώρα υπάρχουν 840 βάθρα εκ των οποίων στο 90% υπάρχει τουλάχιστον ένας ναυαγοσώστης, ωστόσο, υπολείπεται ένα 10% και αφορά σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κάρπαθος, η Κως και η Θάσος όπου δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση ως προς το θέμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάθεση να καλυφθούν τα κενά».

Πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Μυρωνάκης «το 2020 που επικαιροποιήθηκε νόμος για τους ναυαγοσώστες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα κι έτσι σε κάθε γέφυρα υπάρχει αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο αλλά και σωστικά μηχανοκίνητα σκάφη. Σε όλες τις παραλίες όπου εργάζονται πάνω από 3 ναυαγοσώστες υπάρχουν και πλωτά σκάφη των 5 μέτρων, ενώ σε παραλίες που βρίσκονται 2 ναυαγοσώστες υπάρχουν διαθέσιμα τζετ σκι που είναι πλήρως εξοπλισμένα. Απώτερος σκοπός είναι να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να αντιδράμε σε δευτερόλεπτα όταν συμβαίνουν περιστατικά που προκαλούν ανησυχία».

Τι συμβαίνει στις πισίνες

Μιλώντας για τους πνιγμούς που σημειώνονται σε πισίνες ο κ. Μυρωνάκης εξήγησε ότι τα περιστατικά θανάτων είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με παρόμοια συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στις θάλασσες.

«Οι πισίνες που βρίσκονται σε τουριστικά καταλύματα αποτελούν ένα σχετικά προστατευμένο και περιορισμένο περιβάλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος εξηγώντας πως «τροποποιήθηκε νομοθεσία το 2020 για τις υποχρεώσεις των ναυαγοσωστών και τον εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες υπάρχουν πισίνες και πλέον υπάρχει μεγάλη ασφάλεια, καθώς υπάρχει τουλάχιστον ένας εξοπλισμένος ναυαγοσώστης».

« Στις πισίνες δεν υπάρχουν ούτε θαλάσσια ρεύματα ούτε επικίνδυνα ψάρια απλά όλοι θα πρέπει να εφαρμόζουν απλούς κανόνες. Όπως για παράδειγμα να μην κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει τρεις ώρες σε περίπτωση που έχουμε φάει ή έχουμε πιεί, να μην κάνουμε βουτιές, να μην πηγαίνουμε στα βαθιά αν δεν ξέρουμε καλό μπάνιο, ενώ όσον αφορά στα μικρά παιδιά θα πρέπει να τα έχουμε διαρκώς στην επίβλεψή μας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές πισίνες, καθώς εκεί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά προκειμένου να πάει κάτι στραβά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Μυρωνάκης τόνισε ότι φέτος τα περιστατικά που προκάλεσαν ανησυχία στους ναυαγοσώστες σε πισίνες καταλυμάτων παρουσίασαν μείωση. «Τα περιστατικά πνιγμών σε πισίνες παρουσίασαν μείωση φέτος, ενώ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συμβάν που να προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ναυαγοσώστες που εργάζονται σε καταλύματα».

 

Πηγή:enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση