Η συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός θα λειτουργούσε ως κίνητρο για να εμβολιαστούν και οι πιο διστακτικοί.
Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες εξαγγελίες και υπάρχουν επιφυλάξεις για διακρίσεις εις βάρος πολιτών, την στιγμή που ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ήδη σχεδιάσει το πρώτο πακέτο προνομίων για τους εμβολιασμένους.
Πολύ πιθανό το 4ο κύμα
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Σορβόννης, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, καθώς «ένα 4ο κύμα είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο».
«Υπάρχει σύσταση για προσεκτικό και πολύ σταδιακό άνοιγμα έτσι ώστε το φορτίο του ιού να είναι λιγότερο κατά τη διάρκεια του ανοίγματος».
Σημαντική είναι και η επιδημιολογική παρατήρηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι μόνο μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ αλλά και από την ανάλυση των λυμάτων ώστε «να έχουμε γεωγραφική κατανομή της πανδημίας».
Υπόψιν θα πρέπει να ληφθεί επίσης η χαλάρωση που θα δείξουν πολίτες και τουρίστες ενόψει του καλοκαιριού και των διακοπών στα μέτρα ατομικής προστασίας.
«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα, έτσι ώστε όταν έρθει το 4ο κύμα τον Οκτώβρη να μην έχουμε μεγάλη νοσηρότητα που θα οδηγήσει σε κορεσμό των νοσοκομείων».
Ψευτοδίλημμα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο καθηγητής σημείωσε ότι βασικό θέμα είναι η διαθεσιμότητα «τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο».
«Έχουμε χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας».
Ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε ότι στη διαχείριση του εμβολιασμού έχει μεγάλη σημασία «η πειθώς και όχι η καταστολή», δηλαδή το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με κίνητρα για ν πείσει του πολίτες να εμβολιαστούν, και όχι τιμωρητικά.
«Είναι ψευδοδίλλημα να συζητάμε για υποχρεωτικότητα ή μη. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να αυξάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης ο εμβολιασμός
Πάνω από 4 εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
«Η γνώση που έχουμε σήμερα είναι ότι κάθε 20% αύξηση των εμβολιασμών έχει σαν συνέπεια τη μείωση στο μισό της νόσησης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους», σημειώνει ο καθηγητής, δηλαδή όταν εγώ εμβολιάζομαι προστατεύω τον εαυτό μου αλλά και τους γύρω μου.
«Ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης», κατέληξε ο καθηγητής.