ΕΛΛAΔΑ

Γεραπετρίτης: Οι ΗΠΑ πήραν σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας

"Αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα"

No profile pic

"Η αίσθησή μου είναι ότι μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή": με τα λόγια αυτά περιέγραψε την επίσκεψη Πομπέο και όχι μόνον, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι", τονίζοντας παράλληλα για τα ελληνοτουρκικά: "Για πρώτη φορά η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, μετά από 60 γύρους, ενόσω είναι τουλάχιστον σε εφάμιλλη, αν όχι σε καλύτερη, διπλωματική θέση".

Η συνέντευξη ξεκίνησε από τη νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και, όπως ανέφερε ο υπουργός, "αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε σε μια αποκλιμάκωση για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, οι οποίες, είναι ολοφάνερο, θα έχουν ως σκοπό πρώτα από όλα, να καταπραΰνουν τις εντάσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τελευταίου διμήνου ήταν η παρατεταμένη ένταση που οδηγούσε σε κλιμάκωση και σε μια πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να βρούμε λύση, διότι υπερφορτωνόταν το σύστημα και με νεότερες απειλές. Σε επίπεδο στρατιωτικό να δούμε πώς δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε οχλήσεις για να μην κινδυνεύσουμε ένα επεισόδιο στη θάλασσα. Και, να πιάσουμε το νήμα της διπλωματίας από το 2016 για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ευτυχή κατάληξη".


 

Πάντως, "δεν είναι εύκολο", αναγνώρισε, "έχουμε όμως αυτή τη στιγμή μια πολύ καλύτερη διπλωματική θέση -την έχουμε οικοδομήσει αυτή τη θέση- κι έχουμε καλύτερη διπλωματική προοπτική, ότι εμείς πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο. Και, με την άκρη του βλέμματός μας έχουμε στον ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο, το οποία για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια λύση όχι παραγνωρίσιμη".

Οι κυρώσεις δεν "πεθαίνουν"
Ταυτοχρόνως, "πέρα από τις διπλωματικές συμμαχίες έχουμε ως κεκτημένο ένα ευρύ μενού από πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επανέλθει στην επιθετική ρητορεία ή πράξεις", διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας για να συνεχίσει: "Το κεκτημένο αυτό οριοθετείται από την πρόταση της Επιτροπής για πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι και εν δυνάμει αποτελούν μια σοβαρή απειλή κατά της Τουρκίας. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε άλλου τύπου σχέδια, εφόσον έχουμε αυτό, εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση τώρα είμαστε πολύ καλύτερα εφοδιασμένοι".

Στο ερώτημα αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα κληθεί να επικυρώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως "η λίστα των κυρώσεων υπάρχει, δεν απαιτείται η έγκριση ολόκληρης της λίστας, από το μενού, όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων, θα επιλεγεί η πλέον κατάλληλη κι αναλογική λύση. Αυτό που είναι απολύτως κρίσιμο, είναι μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσουμε μια διέξοδο στη διπλωματία. Οι κυρώσεις είναι εκεί, δεν "πεθαίνουν" θα βρίσκονται ως επαπειλή για την περίπτωση επανάκαψης", σημείωσε με έμφαση.


 
Ενώ κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία ότι μετά τη Σύνοδο ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα επανέλθει ενδεχομένως στις προκλήσεις και οι διερευνητικές επαφές είναι πιθανό να μην επανεκκινήσουν καν, απάντησε υπογραμμίζοντας, ότι "αυτού του τύπου το κατενάτσιο δεν το καταλαβαίνω, ο χρόνος που κυλάει, δεν είναι χρόνος που ευνοεί την Τουρκία. Ο χρόνος που περνάει είναι χρόνος που εδραιώνεται ακόμη περισσότερο η ιδέα της επιβολής του διεθνούς δικαίου. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, μετά από 60 γύρους, ενόσω είναι τουλάχιστον σε εφάμιλλη, αν όχι σε καλύτερη, διπλωματική θέση", δήλωσε επίσης με έμφαση και πρόσθεσε:

"Έχοντας αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι και επιχειρησιακά ισχυρή, όταν χρειάστηκε, αυτού του τύπου η αναβάθμιση της θέσης της είναι πάρα πολύ σημαντική όταν προσέρχεσαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων (…) Για μας το πιο σημαντικό δεν είναι να φαινόμαστε δυνατοί αλλά να είμαστε δυνατοί και να έχουμε αυτοπεποίθηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν απαράμιλλο σθένος, υπολείπονται σε υποδομές κι εξοπλισμό, παρά ταύτα επέδειξαν ένα πολύ υψηλό φρόνημα όταν χρειάστηκε".

Ενώ, αφού εξήγησε πως "οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι οι κυρώσεις για τις κυρώσεις, είναι για να καταλάβει το μέρος που σφάλλει, ότι θα πρέπει να έρθει στην οδό του ορθού λόγου", συμπέρανε ότι "χρησιμοποιούμε τις κυρώσεις για να μπορέσουμε να έχουμε μια ωφέλιμη διέξοδο". Έκανε όμως και ένα γενικό σχόλιο, "περισσότερο παρά ποτέ, αυτή η εποχή έχει αναδείξει μια ωριμότητα του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας, να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα που εκκρεμούν από δεκαετίες".


Οι ΗΠΑ πήραν σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας
"Για πρώτη φορά η αμερικανική διπλωματία με εξαιρετικά ρητό τρόπο αφίσταται από τη λογική των ίσων αποστάσεων. Είναι σχετικά πρωτόγνωρο για το State Department διότι έχουν πάντα στο βάθος του μυαλού τους, όχι μόνο τη γεωστρατηγική, αλλά και την εμπορική συνεργασία με την Τουρκία", σημείωσε εισαγωγικά για την εν εξελίξει επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, για να εξειδικεύσει στη συνέχεια:

"Προβαίνοντας σε μια τέτοια ρητορική και επιχειρησιακή, μετά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και Κρήτη, αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας, εγώ κρατώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και ως διπλωματική επένδυση των ΗΠΑ στην περιοχή. Βλέπετε και τη σημειολογία των πραγμάτων, ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν πήγε στην Τουρκία", επεσήμανε ακόμη ο Γ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας και την επιλογή του Αμερικανού ΥΠΕΞ να διαμείνει στην οικία του πρωθυπουργού. "Η αίσθησή μου είναι ότι μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή", ήταν το καταληκτικό του σχόλιο στο θέμα.

 Εγρήγορση ναι, καθολικές απαγορεύσεις όχι
Αλλάζοντας θέμα, στα του κορονοϊού, ο υπουργός ανέφερε πως "εξακολουθούμε να βρισκόμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση έναντι σχεδόν όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει διάχυτο πρόβλημα στην επικράτεια, αλλά είναι απολύτως εντοπισμένο στην Αττική. Αυτό έχει και τη θετική του ανάγνωση, ότι δημιουργούμε μια σφαίρα καθαρότητας στην επικράτεια, έχει και την αρνητική του, εδώ συσσωρεύεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός, ένα ετερόκλητο μείγμα πληθυσμού, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πολύ πιο δύσκολα ελέγξιμο".

Παραλλήλως, εξήγησε πως "στο πρώτο κύμα βλέπαμε μόνο πώς να διαφυλάττουμε τη δημόσια υγεία, διότι δεν είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας. Σήμερα, πέρα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει το υγειονομικό προσωπικό, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιούμε ανά πάσα στιγμή ακόμη περισσότερες Μονάδες, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα γρήγορα τεστ, για τοπικές εξάρσεις, έχουμε μια σχετική προοπτική του εμβολίου". Κατά συνέπεια, "ναι, είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση, βεβαίως ανησυχούμε -δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά- αλλά από την άλλη πλευρά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία ανάγκη για καθολικές απαγορεύσεις", ξεκαθάρισε. 

Ερωτηθείς ειδικά για το κλείσιμο των καταστημάτων από τα μεσάνυχτα ως τις πέντε το πρωί, αφού επιχειρηματολόγησε πως η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα που παίρνει όλη η Ευρώπη, εξήγησε ότι η λογική του μέτρου "δεν έχει σκοπό την απαγόρευση του αλκοόλ. Εμείς φροντίζουμε να μην καθίσταται αυτό απλό. Το μέτρο του 12-5 είναι πολύ νωπό για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε".

Κλείνοντας, και αφού θύμισε ότι και κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας είχε παρατηρηθεί επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας πριν την ύφεση του φαινομένου, εξέφρασε την ελπίδα του ότι "αυτή η επιπέδωση (σσ σήμερα) θα έχει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση