ΕΛΛAΔΑ
Γεννηματά: Η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα για την υποβάθμισή του περιβάλλοντος
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το Περιβάλλον και την Ενέργεια που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πως το φέρνει εν μέσω πανδημίας αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο.
SHARE:
Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την παρέμβαση της στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Περιβάλλοντος κάνοντας μνεία στη θλιβερή επέτειο των 10 χρόνων από τη τραγωδία της Μαρφίν .
«Τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δε γύρισαν ποτέ. Χάθηκαν για πάντα, θυσία στο βωμό της «τυφλής βίας» και της μισαλλοδοξίας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κι απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε πως «δεν φτάνει κ. Πρωθυπουργέ να μην οδηγηθεί αυτή η τραγωδία στη λήθη, δεν φτάνει να βάλουμε μια πλακέτα, δεν φτάνει το «Ποτέ πια», όσο και αν συμφωνούμε με όλα αυτά. Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας».
Η κ. Γεννηματά σχολίασε θετικά την υλοποίηση δυο σημαντικών μέτρων που είχε καταθέσει το κόμμα της για την επόμενη ημέρα της πανδημίας κι αφορούν στον πολλαπλασιασμό των τεστ και τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας Υγείας που, όπως σημείωσε, προχωρούν επιτέλους έστω και με καθυστέρηση.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το Περιβάλλον και την Ενέργεια που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πως το φέρνει εν μέσω πανδημίας αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο.
«Σήμερα αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η «προστασία του περιβάλλοντος» και η «πράσινη ανάπτυξη» είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Είναι γράμμα κενό», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο της η ΝΔ αποδεικνύει ότι :
Ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων. Δημιουργείται ένα σύστημα χωρίς διαφανείς και ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Παροπλίζεται ουσιαστικά την ΡΑΕ.
- Επιστρέφει το νομοσχέδιο σε συγκεντρωτικές, υδροκεφαλικές λειτουργίες, απαξιώνοντας την αποκέντρωση και τις τοπικές κοινωνίες.
- Απειλείται φυσικός πλούτος της χώρας καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται παράθυρα σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες.
Με κίνδυνο ανεπανόρθωτων πληγμάτων στο φυσικό περιβάλλον της χώρας. «Επισημαίνω ακόμη ότι η απόσυρση, του άρθρου 99, με το οποίο επιχειρήθηκε η δημιουργία τουριστικής φούσκας-με την αύξηση ξενοδοχειακών κλινών- στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ. Όπως ακριβώς ζητήσαμε στην Βουλή.
Και να μην επιμείνει ο Υπουργός που προαναγγέλλει την επαναφορά του σε άλλα Νομοσχέδια».
Εξηγώντας για ποιούς λόγους το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως το μοντέλο ανασυγκρότησης της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας, πρέπει να στηριχθεί σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους, με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι όχι για τους πολλούς και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς, που συνδέεται με δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους από τις δημόσιες Ρυθμιστικές Αρχές και εγγυάται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε σημαντικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον μεταξύ των οποίων την έννοια της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, την συνταγματική κατοχύρωση για τη προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 24, τις περιοχές NATURA, εγγυηθήκαμε την περιβαλλοντική προστασία στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, ιδρύσαμε ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογράμμισε:
«Από το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προβλεπόμενη ασυδοσία , η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο κύριοι της Κυβέρνησης. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Αντί για βήματα στο μέλλον, επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς κανόνες».
Προβάλλοντας τη πολιτική του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, στο κέντρο και στην περιφέρεια, θα αξιοποιεί την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και τις ικανότητες των ανθρώπων» ενώ συμπλήρωσε: «Το σημερινό σας νομοσχέδιο είναι ένα μνημείο κοντόφθαλμης και υπερσυντηρητικής αντίληψης για το αύριο. Αντανακλά το πρίσμα μέσα από το οποίο εσείς και οι ομοϊδεάτες σας εντός και εκτός συνόρων βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Συνεχίζει τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι.
Μας θυμίζει τα όρια μεταξύ Συντήρησης και Προόδου, το σύνορο ανάμεσα σε αυτούς που οραματιζόμαστε μια Δυνατή, Δημιουργική, Πράσινη και Δίκαιη Οικονομία και σε εσάς που θέλετε να κατοχυρώσετε τα συμφέροντα μιας επικίνδυνης, κοντόφθαλμης και άδικης για τους πολλούς, εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας. Είμαστε απέναντι. Γιατί αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές στην οικονομία, στην κοινωνία, στο Περιβάλλον».