ΕΛΛAΔΑ

Γεννηματά: Εθνική αναγκαιότητα η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Διαδικτυακή εκδήλωση επί του θέματος πραγματοποιεί το Κίνημα Αλλαγής

No profile pic

Τηλεσυζήτηση με θέμα την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα πραγματοποίησε το Κίνημα Αλλαγής. Η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο για να αναπτύξει την παραγωγική βάση» στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος «εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια και είναι σε χαμηλό επίπεδο».

Πρόσθεσε πως «προχωρά σε εξοπλισμούς, χωρίς καν «βιομηχανικές επιστροφές» που θα έδιναν τη δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας» και σημείωσε: «Καμία τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρξε στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ακόμη ότι « το Κίνημα Αλλαγής λέει "ναι" στην απόκτηση τους γιατί δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην πολεμική μας αεροπορία», Ωστόσο παρατήρησε ότι «δεν είναι παραδεκτό μια σύμβαση 2,5 δισ. ευρώ να μην αποφέρει ένα σημαντικό εθνικό-βιομηχανικό όφελος.

Να μην προσφέρει έργο η ΕΑΒ σε θέματα συντήρησης και υποδομών.

Να μην δίνει δυνατότητα στην χώρα μας να αποκτήσει υψίστης τεχνολογίας συστήματα για την άμυνα.

Η χώρα μας δεν επιτρέπεται να χάνει τέτοιες ευκαιρίες που θα την φέρουν πολλά βήματα μπροστά και στην υψηλής τεχνολογίας παραγωγή στον αμυντικό τομέα».

Προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη συμμετοχή της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα Rafale. «Έγινε εν μέρει δεκτή και αναμένουμε στην πορεία να δούμε τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τις ελληνικές εταιρείες», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δυναμική και μπορεί με κατάλληλους χειρισμούς να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, να αποτελέσει μοχλό της ανάπτυξης για:

  • Να συμβάλλει στην εθνική ισχύ αλλά και στον υψηλό εξαγωγικό προσανατολισμό.
  • Να δημιουργεί θέσεις εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως εξειδικευμένους στην υψηλή τεχνολογία.
  • Να ενισχύσει τη δυνατότητα συμπαραγωγής με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας και να συνεργαστεί μαζί τους, στο πλαίσιο εφαρμογής βιομηχανικών επιστροφών από εξοπλισμούς.
  • Να συμβάλλει στις εξαγωγές προϊόντων αμυντικού υλικού και κατ' επέκταση στην εισαγωγή συναλλάγματος.
  • Να συμβάλλει στην επιστροφή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που μετανάστευσε για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό (braindrain). Να συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Για όλα αυτά χρειάζεται σχέδιο και χρηματοδότηση που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το Ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης. Μπορούμε σχεδιασμένα να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή ή και να πάψουμε να είμαστε μόνο καταναλωτές», ανέφερε επίσης η κ. Γεννηματά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση