ΕΛΛAΔΑ

Γ. Χρούσος: Ποια η σχέση κρυολογήματος και παραλλαγής Όμικρον

«Όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση» τόνισε

No profile pic

«Είναι πολύ ανησυχητική, στην Αμερική έχει ήδη υπερβεί το 70% και παίρνει τη θέση της Δέλτα και θα έρθει κι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα για την παραλλαγή Όμικρον, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

«Είναι καθ’ οδόν» τόνισε και εξήγησε ότι «επειδή είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό αυτό το στέλεχος από το Δέλτα, το αντικαθιστά». Στη συνέχεια ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι ξέρουμε ότι αυτοί που είναι καλά εμβολιασμένοι δηλαδή με τρεις δόσεις ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε αυτήν την παραλλαγή του ιού. «Συνεπώς όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση» τόνισε.

Για τη φυσική ανοσία και την παραλλαγή Όμικρον ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε ότι όντως δεν προστατεύει και φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα από τη φυσική νόσο κάτι που χαρακτήρισε περίεργο καθώς είπε συνήθως ισχύει το αντίθετο. Ξέρουμε ανέφερε ο Γεώργιος Χρούσος ότι αν έχει κάποιος νοσήσει και κάνει ένα και δυο εμβόλια μετά είναι πολύ πιο ανθεκτικός στη νόσο.

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα της Όμικρον τα οποία θυμίζουν απλό κρυολόγημα ο καθηγητής σημείωσε: «Έτσι είναι. Αρχικά οι κορονοϊοί ήταν ιοί του κοινού κρυολογήματος, απλώς έτυχε και κάνανε αυτές τις μεταλλάξεις και τους έκαναν σοβαρούς και θανατηφόρους». Είναι δύσκολο να πεις από τα συμπτώματα τι συμβαίνει πρέπει να γίνεται το τεστ, ανέφερε ακόμα.

Απαντώντας στην ερώτηση τι είναι εκείνο πού πρέπει να μας θορυβήσει και ειδικότερα σε σχέση με τα παιδιά έκανε λόγο πρώτον για τον πονόλαιμο και δεύτερον για την καταρροή. Είπε ακόμα ότι φαίνεται ότι δεν βλέπουμε πυρετό που επιμένει ενώ τόνισε ότι δεν ξέρουμε πόσο θανατηφόρος είναι η Όμικρον.

Μιλώντας για τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και τον χαμηλό αριθμό θανάτων στη Βρετανία ανέφερε ότι η Όμικρον «φαίνεται ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος» προσθέτοντας ωστόσο «αλλά θα δούμε, αμφιβάλλουμε και για αυτό».

Σε ορισμένους ανθρώπους και ιδίως αυτούς που δεν κάνουν καλή ανοσία δεν αποκλείεται να πάμε και σε άλλη ενισχυτική δόση είπε ο κ. Χρούσος: «αν μας προστατεύει γιατί όχι να κάνουμε και τέταρτη και πέμπτη δόση».

«Όλες οι πανδημίες περνάνε. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την τεχνολογία να φτιάξουμε τα εμβόλια, έχουμε γλιτώσει πάρα πολλούς θανάτους και σοβαρές νόσους κι ελπίζω μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 2- 3 χρόνια από την αρχή της πανδημίας, να ξεμπερδέψουμε. Αλλά μας έχει διαψεύσει» υπογράμμισε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση