ΕΛΛAΔΑ
Φωτιές: Πάνω από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, 17.000 στην Λέσβο
Καλύτερη η εικόνα σε Λέσβο και Ηλεία, δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο
Εξακολουθούν να μαίνονται οι φωτιές που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας με τους ισχυρούς κατά τόπους ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστών.
Στον Έβρο, στην περιοχή της Δαδιάς η βροχή που έπεσε ήταν ασθενής και κράτησε λίγα λεπτά ενώ νέο μέτωπο εντοπίζεται στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.
Όσον αφορά την Ηλεία, ο υπουργός Προστασία του Πολίτη, έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού ενώ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια.
Στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, μαίνεται από το πρωί πυρκαγιά σε πευκόδασος η εκδηλώθηκε ύστερα από πτώση κεραυνού.
Στη Λέσβο, η εικόνα είναι καλύτερη, με τη φωτιά να καίει αυτή τη στιγμή μόνο στη Ρογκάδα.
Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί και σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στην Κρήτη εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε στην Αγία Γαλήνη, του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Την ίδια ώρα, Περισσότερα από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών
Δαδιά: Μάχη στο νοτιοδυτικό μέτωπο - Νέα εστία στον Προβατώνα
Μέτωπο φωτιάς ξέσπασε ξαφνικά στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας, από την τεράστια πυρκαγιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης.
Η φωτιά ήρθε από το μέτωπο της Λύρας που κατευθύνεται πλέον προς τη Λευκίνη και εκεί εντοπίζεται πλέον το μεγάλο πρόβλημα.
Οι φλόγες πλησιάζουν και στο στρατόπεδο όπου επικρατεί μέγιστη επιφυλακή, ενώ η βροχή που έπεσε πριν λίγη ώρα στον Έβρο στην περιοχή της Δαδιάς που θα βοηθούσε στην κατάσβεση, ήταν πολύ ασθενής και κράτησε ελάχιστα λεπτά.
Ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς
Για ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», σήμερα στα Κρέστενα, όπου νωρίτερα ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.
Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ηλεία, λέγοντας:
«Τις τελευταίες 20 ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη».
«Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».
Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».
Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.
Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Χαλκιδική
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, όπου από το πρωί μαίνεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος.
«Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.
Η φωτιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.
Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.
Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Λέσβος: Η φωτιά καίει μόνο στη Ρογκάδα
Μόνο στη Ρογκάδα καίει αυτή τη στιγμή η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε φυσικό κεφάλαιο, σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής των Βατερών.
Στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά της πύρινης λαίλαπας και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά του σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου από την πρώτη στιγμή «έχει υπάρξει πλήρης έλεγχος».
Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Ρογκάδας απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η πυρκαγιά επιχειρούν από αέρος δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Ενώ όπως λέει ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».
Περισσότερα από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου
Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Θα ακολουθήσουν ακριβέστερες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2), χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Σήμερα, εξάλλου, θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.
Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕπαΔαπ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χαρτογραφικά δεδομένα των πυρκαγιών αναρτώνται στον σύνδεσμο http://fmrsvm.for.auth.gr/
«Περισσότερες πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο»
Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλιο και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε «σίγουρα έχουμε ξηρό καλοκαίρι, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο υπήρξαν και πρώιμοι καύσωνες, όμως τώρα έχουμε και μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις». Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο τέλος της περιόδου και όταν θα είναι διαθέσιμα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και το άθροισμα της συνολικής καμένης έκτασης θα μπορεί να αποτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιπρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου που ελήφθησαν.
«Υπάρχει μόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πλήρης αξιοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από τα δασαρχεία των χαρτογραφικών δεδομένων που παρέχουμε», σημείωσε.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών - ΕπαΔαΠ στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών, σχετικών με την πρόληψη αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά από τους αρμόδιους φορείς στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Οι υπηρεσίες αυτές βασίζονται σε εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων μέσης ή υψηλής ευκρίνειας και δύναται να ενημερωθούν ή να εφαρμοστούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΕΠαΔαΠ αναπτύσσονται: Υπηρεσία χαρτογράφησης τύπων καύσιμης ύλης, με δυνατότητα ανανέωσης του χαρτογραφικού προϊόντος όποτε και όπου χρειάζεται. Υπηρεσία αυτόματης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων, η οποία παρέχει σε άμεσο χρόνο μετά την πυρκαγιά, την οριοθέτηση της καμένης έκτασης με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Υπηρεσία μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης έναρξης δασικών πυρκαγιών, η οποία θα έχει δυνατότητα οχταήμερης πρόβλεψης.
Δείτε επίσης
Για πέμπτη μέρα καίγεται η Δαδιά, μάχη με πολλά μέτωπα σε Ηλεία και Λέσβο