ΕΛΛAΔΑ
Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: Ολική η καταστροφή για τον Τουρισμό
Η οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά η οποία μαίνεται για ένατη μέρα στο Δάσος της Δαδιάς και τη γύρω περιοχή είναι αναμφίβολα τεράστια και ανυπολόγιστη.
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου τις τελευταίες μέρες «πληγώνει» θανάσιμα τη φύση, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, τα σπάνια είδη πουλιών, τις περιουσίες των κατοίκων, την ψυχή τους, την ηρεμία της περιοχής. Η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου και συνεχίζεται, ευτυχώς έχοντας περιορίσει τα ενεργά μέτωπα, έχει αφήσει τα μαύρα της σημάδια, στο τοπίο, στη φύση, στους ανθρώπους, στις καρδιές τους.
Δεν επιθυμούμε το κέρδος, θέλουμε την ηρεμία της φύσης
Μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου και μόλις 500 μέτρα από τον οικισμό της Δαδιάς βρίσκεται ο οικοτουριστικός ξενώνας Δαδιάς Forest Inn που εδώ και μια δεκαετία – από το 2012- διαχειρίζεται η Δήμητρα Γεωργίτση (σ.σ. είναι ουσιαστικά η πρώτη ιδιώτης που λειτουργεί την επιχείρηση κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού).
Σε επικοινωνία που είχε το GRTimes.gr μαζί της ενημερώνεται πως οι πελάτες του ξενώνα τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η πυρκαγιά μετακινήθηκαν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ενώ από εδώ και έπειτα οι κρατήσεις που υπήρχαν μεταφέρονται για… Σεπτέμβριο.
Όπως δηλώνει η κα. Γεωργίτση «για κρατήσεις που είχαμε από Καναδά και Γαλλία, έχουμε ενημερώσει τους πελάτες μας να μην προσεγγίζουν την περιοχή και δώσαμε ραντεβού το Σεπτέμβριο» εξηγώντας πως αυτό το διάστημα, ανέκαθεν επιτρέπονταν περιορισμένες δράσεις στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου διότι αποτελεί την αντιπυρική περίοδο.Ουσιαστικά οι φωτιές ξέσπασαν στο ‘κενό’ της λειτουργίας των καταλυμάτων με την υψηλή περίοδο να εστιάζεται στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο έως αρχές Νοεμβρίου. Στον εν λόγω ξενώνα από τις ημέρες της πυρκαγιάς και έως τις 22 Αυγούστου διαμένουν πυροσβέστες και στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και όπως εξηγεί η κα. Γεωργίτση έχει καταστραφεί η αυλή του από τα βαριά οχήματα που είναι παρκαρισμένα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση η ζημία, από οικονομικής πλευράς δεν ξεπερνάει εκείνη που υπέστη από τα δυο χρόνια της πανδημίας.
Σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή όπως αναφέρει η κα. Γεωργίτση θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες από πλευράς Πολιτείας ώστε να αποκατασταθεί το τουριστικό προϊόν του τόπου.
«Τουλάχιστον οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι πολύ δύσκολες για τον τουρισμό, θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η εικόνα, διαφορετικά θα αποτελέσει ολική καταστροφή» δηλώνει στο GRTimes.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του οικουτουριστικού ξενώνα Δαδιάς Forest Inn Δήμητρα Γεωργίτση.
Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι οι επισκέπτες της περιοχής είναι ταυτισμένοι με τη φύση, το περιβάλλον και τις αξίες που προσφέρει το Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπονται οι δραστηριότητες στο Πάρκο και κατά μεγάλο ποσοστό το πελατολόγιο εξαρτάται από αυτές, «δεν επιθυμούμε το κέρδος και σίγουρα αναζητούμε την ηρεμία στη φύση» υπογραμμίζει η κα. Γεωργίτση.
Προστατευόμενη περιοχή
Σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.
Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Υπενθυμίζεται ότι το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς- Λευκίμμης- Σουφλίου έχει καεί, ωστόσο οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης πρόλαβαν και απομάκρυναν τον εξοπλισμό παρατήρησης.
Δεν επηρεάστηκε η παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης
Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου, ευτυχώς, δεν έχουν επηρεάσει την παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία απέχει πάνω από 60 χλμ.
«Αναμφίβολα είναι μια τεράστια απώλεια, ωστόσο δεν συνδέεται άμεσα με το παραλιακό μέτωπο, αλλά μακροπρόθεσμα θα φανεί η περιβαλλοντική καταστροφή» δηλώνει στο GRTimes.gr το μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ξενοδόχος Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. Όπως ο ίδιος εξηγεί η φωτιά δεν έγινε ευθέως ορατή, ώστε να υπάρξει ανησυχία από τους τουρίστες.
Η φετινή σεζόν – Περισσότεροι Βαλκάνιοι, λιγότεροι Τούρκοι
Σχολιάζοντας την πορεία της φετινής σεζόν, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου δηλώνει πως πλησιάζει τα νούμερα του 2019, με τις πληρότητες να κυμαίνονται στο 80% – 90%. «Αυτό που άλλαξε είναι η σύνθεση, έχουμε πολύ λιγότερους Τούρκους, εξαιτίας της ισοτιμίας μεταξύ τουρκικής λίρας – ευρώ, και πολύ περισσότερους Βαλκάνιους – Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σέρβους» δηλώνει το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ λέγοντας πως η παρουσία των Τούρκων φέτος στην περιοχή κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 15% όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν στο 50%.
Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του κ. Χατζηκωνσταντίνου και για το υπόλοιπο της σεζόν. «Συνεχίζουμε καλά και τον Αύγουστο και τουλάχιστον μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου» αναφέρει.