Φωτιά στη Δαδιά: Οκτώ μέρες μάχης με τις φλόγες

Newsroom
Newsroom

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τεράστια ωστόσο η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα.

Για όγδοη μέρα καίει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τεράστια ωστόσο η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα.

26000336

«Από την Πέμπτη αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αν η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα δεν ελεγχθεί, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ από αέρος ξεκίνησαν τος ρίψεις δύο αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

Επέστρεψαν οι μαυγογύπες - Έκκληση του WWF 

Ενθαρρυντικά για τη διατήρηση της αποικίας των μαυρόγυπων στη Δαδιά είναι τα δεδομένα που μεταφέρουν οι ψηφιακοί πομποί που τους έχουν τοποθετηθεί, καθώς οι περισσότεροι επέστρεψαν στις φωλιές για να φροντίσουν τα μικρά τους.

Πάντως, παρά τα ενθαρρυντικά νέα για τους μαυρόγυπες, η εικόνα της καταστροφής από το Εθνικό Πάρκο είναι αποκαρδιωτική. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που δραστηριοποιείται 30 έτη στην περιοχή, κάλεσε χθες με ανακοίνωσή της την πολιτεία να επανεξετάσει «συνολικά και συλλογικά το υφιστάμενο σύστημα κατάσβεσης, τον σχεδιασμό της πρόληψης και τελικά την επιχειρησιακή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών σε αμιγώς δασικές περιοχές». Οπως επισημαίνει, «το πάθημα των τελευταίων ετών πρέπει επιτέλους να γίνει μάθημα, αλλά και αφορμή να αλλάξουν οι αστοχίες στον επίσημο σχεδιασμό».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ