ΕΛΛAΔΑ

Φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική: Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Χαρδαλιάς: «Η φωτιά δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα» - Αγώνας δρόμου να ελεγχθεί η κατάσταση

No profile pic

«Μάχη» με τις φλόγες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα δίνουν οι πυροσβέστες με την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης και το μέτωπο έχει φτάσει πλέον στα Μέγαρα Αττικής.

Οι αναζωπυρώσεις σε ολόκληρο το πύρινο μέτωπο είναι συνεχείς, με το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να δυσχεραίνει από το ανάγλυφο της περιοχής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς και οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες.

Ωστόσο, μετά το βράδυ της Πέμπτη όπου το έργο των πυροσβεστών δυσχαίρεναν οι ριπές των ανέμων που έφταναν ακόμα και στα 8 μποφόρ, σήμερα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, «συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή».

Όσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο κ.Βαθρακογιάννης επισημαίνει: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

«Η φωτιά δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα»

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στον οικισμό Παπαγιαννέικα για αυτοψία.

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο MEGA, «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει», σημειώνοντας πως όλες οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί και επιχειρούν.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή, «νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά» είπε και τόνισε πως το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση.

«Όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά

Σύμφωνα με το meteo.gr, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Μάλιστα, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

  • Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
  • Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
  • Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
  •  

    πηγές: in.gr/meteo.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε επίσης

Ελέγχθηκε η πυρκαγιά σε Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι

Λέκκας: Τεράστιες οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο Σχίνο

H μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία από τον δορυφόρος Sentinel-2

Πάνω από 40.000 καμένα στρέμματα στα Γεράνεια Όρη

Φωτιά στην Κορινθία: Σε διάσπαρτα μέτωπα η φωτιά -«Μάχη» για δεύτερο 24ωρο

Εικόνες που σοκάρουν από την πύρινη «λαίλαπα» στα Γεράνεια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση