ΕΛΛAΔΑ
Φάμελλος: Η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον αποτελούν κοινωνικό κεφάλαιο
Κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «εκμεταλλεύεται το περιβάλλον μόνο επικοινωνιακά και δεν έχει στις προτεραιότητές της το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον με πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά
SHARE:
Κριτική στην κυβέρνηση για την περιβαλλοντική της πολιτική, ασκεί ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου NATURA 2000 και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.
Φέτος η Ευρώπη γιορτάζει τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από τη θέσπιση του Δικτύου NATURA 2000, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, στις 22 Μαΐου.
«Παρόλο που η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μέχρι το 2030 συμπεριλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους προστασίας των περιοχών NATURA 2000, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας καθώς και τη διακυβέρνηση με το φυσικό περιβάλλον να έχει πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια όλα τα παραπάνω παραμένουν μόνον στα χαρτιά και στις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνώντων. Οι πράξεις τους και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, φέρνουν τα αντίθετα αρνητικά αποτελέσματα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Ακολούθως κάνει σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μας είχε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που κάλυπταν την καθυστέρηση έναντι των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, με την αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου Περιοχών NATURA 2000 (2017), τη χρηματοδότηση και έναρξη εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Ειδικών Εκθέσεων και Σχεδίων Διαχείρισης, και τη μεταρρύθμιση του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδόμησε ταχύτατα όλα τα παραπάνω, καταργώντας τις διοικήσεις των Φορέων των περιοχών Natura 2000, παγώνοντας τις δρομολογημένες ΕΠΜ, επιφέροντας σοβαρότατες καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις της χώρας με αποτέλεσμα την από 17-12-2020 καταδίκη της χώρας μας λόγω μη συμμόρφωσης με την Οδηγία 92/43. Ακόμα και ο κλιματικός νόμος που συζητείται στη Βουλή, πέρα από την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένης στοχοθεσίας για την ενεργειακή μετάβαση δεν συνδέεται ούτε με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ούτε με την παράλληλη κρίση της βιοποικιλότητας».
Κλείνοντας κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «εκμεταλλεύεται το περιβάλλον μόνο επικοινωνιακά και δεν έχει στις προτεραιότητές της το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον με πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά» και καταλήγει: «Η φύση, η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές με στόχο την προστασία τους και όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές με μόνο στόχο τη χρησιμοποίηση τους ως μέσο παραγωγής κέρδους. Με λίγα λόγια χρειάζονται μία άλλη κυβέρνηση».