ΕΛΛAΔΑ

Φ. Γεννηματά: Καλή η συμφωνία με Ιταλία

Τί είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

No profile pic

Ως αναμφίβολα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά τη  συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και με άλλες όμορες χώρες, όπως η Αλβανία και η Αίγυπτος.

«Θέλουμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες να τις μελετήσουμε. Όμως, έχει αξία αυτή η συμφωνία πρώτα απ’ όλα γιατί δίνει το μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα κινείται στα πλαίσια του διεθνούς δίκαιου και απαντά στις παράνομες επιλογές της Τουρκίας. Αν ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες συμφωνίες δυσκολεύουμε την Τουρκία και δείχνουμε αποφασιστικότητα. Χρειάζεται από τη πλευρά μας να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διαρκώς να δείχνουμε αποφασιστικότητα αν η Τουρκία περάσει από τα λόγια στην πράξη», ανάφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τ/σ Alpha.

Ειδικότερα για την Τουρκία ανάφερε, πως αν προχωρήσει σε έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, «δε μπορούμε να το επιτρέψουμε και θα το αρνηθούμε. Γι’ αυτό ακριβώς έχω ζητήσει πολλές φορές να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να χαράξουμε μία εθνική “κόκκινη γραμμή”, να εξηγήσουμε μεταξύ μας τι εννοούμε κόκκινη γραμμή, ποιά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ποιο μήνυμά να περάσουμε στους εταίρους μας και διεθνώς. Δυστυχώς το ο αρνείται ο κ. Μητσοτάκης και κάποιοι συνεργάτες του προσπαθούν να το διακωμωδήσουν. Με βάζει σε μεγάλες σκέψεις αυτή η διακωμώδηση. Αισθάνομαι ότι όποιος δεν θέλει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θέλει να δεσμευτεί. Θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα. Θα στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή».

Το προηγούμενο διάστημα όταν ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να έχει τα χέρια του λυμένα υποχώρησε και έκλεισε τη συμφωνία των Πρεσπών όπως, όπως. Θα αισθανόμουν ασφαλής αν γνώριζα τα όρια πάνω στα οποία κινείται η Κυβέρνηση με μία κοινή γραμμή των περισσότερων δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Δεν θα ήταν ασφάλεια μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά θα ήταν και μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν θα δεχτούμε οποιαιδήποτε παραχώρηση και δεν θα είμαστε το βολικό παιδί να τους χτυπήσεις την πλάτη. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόταση να χαράξουμε εθνική γραμμή να πετύχουμε ομοψυχία γύρω από τα εθνικά θέματα. Τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει να κάνει με τον Ερντογάν, αλλά ως χώρα έχουν συνολική αναθεωρητική πολιτική. Αρα θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να υλοποιήσουν τις παράνομες βουλές τους .

Αναφερόμενη στην πανδημία, σχολίασε ότι η χώρα δεν αντέχει νέο lockdown. «Αυξάνεται η ευθύνη της κυβέρνησης σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας να μας κρατήσει ασφαλείς. Δυστυχώς ενώ στην πρώτη φάση όλοι ακολουθήσαμε οδηγίες, στη δεύτερη φάση υπήρξαν λάθη. Δόθηκε ένα μήνυμα ότι τελειώσαμε με την υπόθεση του κορωνοϊού. Σφυρίξαμε τη λήξη. Η Κυβέρνηση έδωσε μήνυμα χαλαρότητας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την οικονομία και τα μέτρα στήριξης η Φ. Γεννηματά, σχολίασε η κυβέρνηση έπρεπε να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, μειώνοντας το ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή. Πρόσθεσε ότι δίνονται πάρα πολύ λίγα χρήματα για ρευστότητα στην αγορά και λίγες οι επιχειρήσεις που θα έχουν την τύχη να λάβουν αυτό το οξυγόνο. Και υπάρχουν ερωτηματικά για τα κριτήρια που δίνονται αυτά τα χρήματα. Το να κάνει μηδενική την προκαταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και να την μειώσει στο 50% στις άλλες, δεν είναι κάτι που θα έχει οικονομικό κόστος. Αν δεν ανοίξουν οι επιχειρήσεις και μείνουν κλειστά τα ξενοδοχεία δεν θα εισπράξει τίποτα η Κυβέρνηση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση