ΕΛΛAΔΑ

Έσπασε το «φράγμα» των 200.000 κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα

«Crash test» για τα μέτρα το Σαββατοκύριακο

No profile pic

Ένας χρόνος έχει περάσει από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και περίπου 14 μήνες από τη… φορά που ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομά του. Σε αυτούς τους μήνες έχουμε μάθει πολλά για τον φονικό ιό που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις ζωές, για τον τρόπο μετάδοσής του, ενώ έχει δημιουργηθεί και το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να τον «εξαφανίσει».

Ωστόσο, αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εδώ και ένα χρόνο είναι να «δαμάσουμε» την πανδημία, να σταματήσουμε τη ραγδαία εξάπλωσή της και συνεπώς την «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων. Όπως αναφέρει και το in.gr, από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, τα 2.215 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ ανέβασαν τον συνολικό απολογισμό σε 201.677 από την αρχή της πανδημίας. Εξ αυτών οι 6.664 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα σχεδόν καμία χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τον κορωνοιό, οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη μέτρων, τα οποία πολλές φορές είναι ακόμα πιο αυστηρά και από αυτά που περασμένου Μαρτίου, όταν υπό τον φόβο του αγνώστου οι κυβερνήσεις είχαν επιβάλλει πολύ «ακραία» -για τότε- μέτρα.

Ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2021, παρά τα αυστηρό πλαίσιο στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ισχυρό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, «δείχνοντας» προς αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα.

 

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Αναφερόμενη στην «έκρηξη» των κρουσμάτων, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Παρασκευή, υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες».

«Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4%» τόνισε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός» διευκρίνισε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στον χειμωνιάτικο καιρό «που μας έκλεισε μέσα», αλλά και στη βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται γρηγορότερα.

«Μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν διαφορετικό ιό» τόνισε. «Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, που οδήγησαν στη χαλάρωση και την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού, έφεραν την αύξηση» υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ειδικότερα, δε, για τις μεταλλάξεις είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων  λεμφοκυττάρων».

Στο σημείο αυτό πάντως χαρακτήρισε εν μέρει αποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτά. Αν δεν είχαμε εφαρμόσει τα μέτρα, θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα. Η πλειοψηφία ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων.

 

«Crash test» το Σαββατοκύριακο

Την ίδια στιγμή, τις εικόνες συνωστισμού τα Σαββατοκύριακα σε Αττική και Θεσσαλονίκη προσπαθεί να περιορίσει η κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις τα οποία και θα δοκιμαστούν τις επόμενες 2 ημέρες.

H κυβέρνηση έχει πέσει επάνω στα στοιχεία της κινητικότητας που σε συνάρτηση με την εικόνα από τα νοσοκομεία θα δείξουν εάν την προσεχή Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων – όπως το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις καθημερινές ο όγκος των μηνυμάτων για όλους τους κωδικούς που αφορούν στην μετακίνηση φτάνει τα 4.2 εκατομμύρια μηνύματα.

Το Σάββατο είναι η πιο δύσκολη ημέρα καθώς τα μηνύματα φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, ενώ τις Κυριακές τα 3,7 εκατομμύρια. Το τι θα συμβεί το σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας θα δείξει και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

 

Μειωμένη η κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους, τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση της κίνησης στη λεωφόρο Ποσειδώνος κατά 17%, γεγονός που δείχνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στους κωδικούς για τις μετακινήσεις αρχίζουν να αποδίδουν.

Επίσης, σε 12 κεντρικούς δρόμους της Αττικής είχαμε 4,5% μείωση της κυκλοφορίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση συνεχίζεται κάθε μέρα που περνά.

 

Κορωνοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για το ΕΣΥ

Το σύστημα υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται εξαιτίας του κορωνοϊού, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα, και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική αγγίζει το 87%, και τις επόμενες ημέρες -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας- θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική», λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και «φυσικά, ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η νόσος, εξετάζονται όλα τα σενάρια, ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν  στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα».
 

Τα σενάρια για τα σχολεία: Πότε σχεδιάζεται το άνοιγμα

Να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 22 Μαρτίου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, να ανοίξουν και τα Δημοτικά σχολεία σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, τα μαθήματα θα πάρουν παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις των τριών τάξεων των Γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων των Λυκείων θεωρείται πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Έτσι φαίνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ικανοποιηθεί το αίτημα της ΟΛΜΕ και να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.

Όσον αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτές θα διεξαχθούν κανονικά με την ύλη να είναι μειωμένη. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «στο Υπουργείο Παιδείας λένε ότι οι υποψήφιοι την έχουν ήδη διδαχθεί».

 

Φωτογραφία Eurokinissi

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση