ΕΛΛAΔΑ
Ερώτηση από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας
Με θέμα "Ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για τους διορισθέντες υγειονομικούς της προκήρυξης 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, μετά την απόφαση του ΣτΕ"
Ερώτηση κατέθεσαν την Τρίτη, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για τους διορισθέντες υγειονομικούς της προκήρυξης 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, μετά την απόφαση του ΣτΕ".
Στην ερώτηση οι βουλευτές τονίζουν ότι ύστερα από σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ειδική μοριοδότηση της Προκήρυξης 2Κ, ο διορισμός των επιτυχόντων της προκήρυξης βρίσκεται ουσιαστικά "στον αέρα" και ερωτούν τον κ. Υπουργό Υγείας:
1. Σε ποια νομοθετική ρύθμιση επακριβώς πρόκειται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας 1116 υγειονομικών υπαλλήλων;
2. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει επίσης ότι οι υπάλληλοι που διορίστηκαν με βάση την 2Κ/2019 θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στον ίδιο φορέα μετά τη νομοθετική ρύθμιση;
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε καθεστώς μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών, κατάφερε να «ξεπαγώσει» τις μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ (στην 1η 5ετία του Μνημονίου 2010-2015 ήταν μηδενικές), να ανατρέψει τον κανόνα 1:5 (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) και να ενισχύσει δραστικά το ανθρώπινο δυναμικό των δημόσιων δομών υγείας, διασφαλίζοντας την επιβίωση και λειτουργική αναβάθμισή τους. Το 2019 παρέδωσε κανόνα 1:1, 7.500 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού που είτε είχαν ολοκληρωθεί είτε ήταν στην τελική φάση, περίπου 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων όλων των κατηγοριών, έγκριση προκήρυξης με ΠΥΣ επιπλέον 2.500 θέσεων εντός του 2019 (οι 1.000 θέσεις γιατρών είχαν προκηρυχθεί και σταμάτησε η διαδικασία λόγω των εκλογών), ενώ είχε δρομολογηθεί με συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η προκήρυξη ακόμα 7.500 μόνιμων θέσεων υγειονομικών για τα επόμενα 3 χρόνια (2.500 /έτος). Αυτή ήταν μια πολύ κρίσιμης σημασίας «θωράκιση» ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας που το 2015 ήταν υπό κατάρρευση.
Ειδικά για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό και, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την πολυετή προσφορά του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε για την προκήρυξη 2Κ/2019 μέσω ΑΣΕΠ που αφορούσε 1.116 θέσεις μονίμων νοσηλευτών, τεχνολόγων εργαστηρίων, άλλων επαγγελματιών υγείας και λοιπού προσωπικού, με ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας που είχε συμφωνηθεί με το ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη αυτή ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση, βγήκαν οι τελικοί πίνακες κατάταξης και ανέλαβαν υπηρεσία οι διοριστέοι. Ωστόσο, μετά από την πρόσφατη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την αυξημένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας της προκήρυξης 2Κ, επικρατεί μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στο προσωπικό που είχε διοριστεί και του οποίου η μόνιμη πρόσληψη είναι «στον αέρα». Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντίθετες προς τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας τις διατάξεις του άρθ. 16 παρ. 1 του ν. 4551/2018, όπως ισχύουν μετά την προσθήκη εδαφίων με το άρθ. 17 παρ. 1 του ν. 4571/2018, κατά τα μέρος που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση της “ειδικής εμπειρίας” που έχει αποκτηθεί από υποψηφίους που υπηρέτησαν ως επικουρικό προσωπικό κατ’ άρθρο 10 του ν. 3329/2005, για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού σε εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της προκήρυξης 2Κ/2019 “Πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας χιλίων εκατό δεκαέξι (1.116) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας”.
Το ΑΣΕΠ, συμμορφούμενο προς την δικαστική απόφαση κατά την έκδοση των οικείων Πινάκων, δεν θα μπορούσε να αποδώσει αυξημένη μοριοδότηση στη συγκεκριμένη κατηγορία επικουρικού προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τελική κατάταξή του στους Πίνακες.
Απέναντι στην απόφαση του ΣτΕ έχουν ήδη κινηθεί συνδικαλιστικές οργανώσεις με προεξάρχουσα την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μάλιστα κατέθεσε παρέμβαση (28/10/2021) επικαλούμενη παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ (3049/2009) η οποία έχει κρίνει ότι ο κανονιστικός νομοθέτης είναι κατ’ αρχήν ελεύθερος να επιλέξει το κατά την κρίση του καταλληλότερο προσόν για τη θέση που επιδιώκει να καλύψει. Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κος Αθ. Παπαϊωάννου σε σχετική ανακοίνωσή του υπενθύμισε ότι η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ με απόφασή της τον Σεπτέμβριο 2022 ζήτησε να προστατευθεί η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη όσων έχουν ήδη προσληφθεί με την εντέλει ακυρωθείσα αυξημένη μοριοδότηση και να ληφθεί σχετική νομοθετική μέριμνα.
Το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό και την αναστάτωση που έχει προκληθεί, εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο επιχειρεί να καθησυχάσει τους εκατοντάδες εργαζομένους αλλά με τρόπο αόριστο και χωρίς καμία χρονική δέσμευση.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα την πολυετή προσφορά του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ και να διασφαλίσει τη μόνιμη παραμονή τους στις δημόσιες δομές υγείας, ειδικά σε μια περίοδο παρατεινόμενης υγειονομικής κρίσης.
Επειδή η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί παρενέργειες και αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Σε ποια νομοθετική ρύθμιση επακριβώς πρόκειται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας 1116 υγειονομικών υπαλλήλων;
- Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει επίσης ότι οι υπάλληλοι που διορίστηκαν με βάση την 2Κ/2019 θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στον ίδιο φορέα μετά τη νομοθετική ρύθμιση;
Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθός Ανδρέας
Γεροβασίλη Όλγα
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης
Ψυχογιός Γιώργος