Οι δίαυλοι επικοινωνίας για πιο συχνές απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να άνοιξαν μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται σε αυτό. Επιμένει στη γραμμή των διμερών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την εμπλοκή τρίτων όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Χωρίς διαμεσολαβητές
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας φροντίζει να στέλνει τα δικά του μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι οι διαφορές και διαφωνίες με την Τουρκία παραμένουν μεγάλες και το μόνο που έχει καταρχήν πετύχει η δια ζώσης συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, οργανισμών και κρατών.
«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα «όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα». Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.
Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητάει έναν απευθείας διάλογο σε επίπεδο των δύο ηγετών χωρίς καν την εμπλοκή υπουργείων, πολύ δε περισσότερο φαίνεται να επιδιώκει να ακυρώσει την ελληνική γραμμή πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μέρος των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Δώρο
Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε δώρο για την Ελλάδα, την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη, «προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών».
Ευρωτουρκικές σχέσεις
Στην ανάγκη εφαρμογής μαστιγίου και καρότου, της διττής προσέγγισης από πλευράς ΕΕ με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βιλμές.
«Άλλωσε αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε τη Βελγίδα ομόλογό του για τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν και «γενικά το επίπεδο και τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Παραμένουν μεγάλες και σημαντικές διαφορές
«Έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές», τόνισε. Όσον αφορά το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «πάντοτε υποστηρίζει το πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και θεωρεί απολύτως εκτός συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής αντίληψης περί δύο κρατών».
«Ελπίζουμε ότι και στο Κυπριακό, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της διεθνούς έννομης τάξης και συνεργασίας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε ακόμη τη θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει να αναχωρήσουν από τη Λιβύη όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι «άμεσα πριν από τις εκλογές» του Δεκεμβρίου.
Πρέπει να είναι σαφής η ΕΕ
Μέσα σε αυτό το φόντο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στις 24 και 25 Ιουνίου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την ΕΕ κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Σαρλ Μισέλ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.
«Τυχόν συνέχιση των τουρκικών τετελεσμένων στα Βαρώσια θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης ενώ τόνισε ακόμη την ανάγκη διατήρησης από πλευράς Τουρκίας της αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διεμήνυσε δε ο κ. Αναστασιάδης ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε επί θαλάσσης είτε επί εδάφους.