Από την ανάγνωση των πρώτων στοιχείων των τελευταίων ημερών, όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει ο αργοπορημένος χειμερινός καιρός, καθώς ο πολικός αεροχείμμαρος προς στο τέλος της εβδομάδας θα αποκτήσει βόρεια ροή, οπότε και θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα προς την περιοχή μας.
Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι αέρα» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει αέριες μάζες με μεγάλες ταχύτητες επηρεάζοντας σημαντικά και τις κατώτερες στάθμες.
Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» - ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.
Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.
Η πορεία και η θέση του αεροχείμαρρου τις επόμενες μέρες
Πριν αναφερθούμε στην πιθανή πορεία, να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να σημειώσουμε ότι συχνά στην ενημέρωση των πολιτών οι λέξεις όπως "πολικός αεροχείμαρρος" πολικές μάζες κτλ πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν περισσότερο εντυπώσεις (και κλικ) παρά σωστή ενημέρωση. Πάντως καλό είναι να ξέρετε ,ότι όποτε έχουμε κρύα ή μεγάλους χιονιάδες πάντοτε υπάρχει η κατάβαση του πολικού αεροχείμαρρου προς την περιοχή μας.
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε παραπάνω στην αρχική εικόνα η πορεία του αεροχείμαρρου έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαριστεί , όπου διακρίνεται η βόρεια ροή πάνω από την περιοχή μας. Όμως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν αυτή η ροή είναι ΒΑ ή ΒΔ καθώς και η ακριβής θέση του.
Στο βίντεο η ροή της ατμόσφαιρας στο ύψος των 300 hPa όπου διακρίνονται οι διαφορές του jetstream σε GFS-ECMWF
Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες διακρίνουμε ότι η Πέμπτη προς Παρασκευή αποτελούν τις δυο "κρίσιμες" ημέρες για να ξεκαθαρίσει η τελική ροή, η οποία θα φέρει τις ψυχρές αέριες μάζες πάνω από την περιοχή μας σε όλες τις κατώτερες στάθμες. Το μοντέλο GFS μέχρι στιγμής φέρνει πιο "βαρύ" καιρό, καθώς οι ψυχρές μάζες σε αυτή τη στάθμη κατεβαίνουν νοτιότερα, με ιδιαίτερη δυναμική.
Στον επόμενο χάρτη 500 hPa του ECMWF για την ίδια ημέρα και ώρα παρατηρούμε ότι έρχονται πολύ "θερμότερες" μάζες με μικρότερη δυναμική. Όλα αυτά είναι πιθανά σενάρια, όσα και τα μοντέλα του καιρού που υπάρχουν.
Από πότε θα υπάρχουν σαφέστερα δεδομένα
Με δεδομένο ότι η Παρασκευή ή το Σάββατο φαίνεται να αποτελούν δυο "κρίσιμες" ημέρες για να καταλάβουμε ποια θέση θα πάρει τελικά ο αεροχείμαρρος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγες μέρες από σήμερα έτσι ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση με αξιόπιστα στοιχεία τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αρχές.