ΕΛΛAΔΑ
Επιμένουν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παρά τα νέα φάρμακα και τα εμβόλια
Τον Δεκέμβρη αδειοδοτήθηκε το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο, το πρωτεϊνικό Nuvaxovid, το οποίο σε λίγες μέρες θα διατίθεται και στην χώρα μας
SHARE:
Επιμένουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας στη χώρα μας παρά τα νέα εμβόλια και φάρμακα που έχει στη φαρέτρα της η επιστημονική κοινότητα. Τη Δευτέρα ο αριθμός των θανάτων ήταν ξανά τριψήφιος μετά από ένα μικρό διάλειμμα τριών ημερών, καθώς ανήλθε στους 109, οι νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ήταν 18.855, ενώ τους 549 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Σε ότι αφορά τον υψηλό αριθμό θανάτων ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ότι αναμενόταν να παρατηρηθεί αποκλιμάκωση από την περασμένη εβδομάδα, κάτι το οποίο δε συνέβη, ωστόσο, ευελπιστεί, όπως τόνισε, αυτό να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον την εβδομάδα που διανύουμε.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «η εισαγωγή των αντιικών φαρμάκων θα βοηθήσει στην πτώση των σκληρών δεικτών, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι αντιμετωπίζουν κατά 50% αποτελεσματικά την βαριά νόσο».
Στο μεταξύ, στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου Nuvaxovid αλλά και στις διαφορές του με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια για τον κορωνοιό, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Τον Δεκέμβρη αδειοδοτήθηκε το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο, το πρωτεινικό Nuvaxovid, το οποίο σε λίγες μέρες θα διατίθεται και στην χώρα μας. Η διαφορά ανάμεσα στα εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας.
Όλα τα εμβόλια εν προκειμένω στοχεύουν στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού (spike protein).
Στα εμβόλια Mrna όπως το Moderna και Pfizer, δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων.
Στα εμβόλια με ιικό φορέα όπως το Astra Zeneca και το Johnson & Johnson, χρησιμοποιείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, όπως ο αδενοοιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά κύτταρα που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη- ακίδα.
Αξιοσημείωτο, είναι ότι η πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει αναφορά για κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια και πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο για εμβολιασμό παιδιών σε δύο δόσεις.
Διαθέσιμα ραντεβού για αναμνηστική δόση έως τα μέσα της εβδομάδας
Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι από την Δευτέρα 324.000 πολίτες που δεν πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση, δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους, εάν το πράξουν μέχρι τα μέσα τις εβδομάδας, δεν θα το χάσουν. Μάλιστα, «υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και θα μπορούν μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση του εμβολιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγειάς, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μέχρι τούτη την ώρα, θα έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο δύο δόσεων και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο. Από τους 440.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5%, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.
Αναφορικά με τους πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, ενώ από τους 5.820.000 δικαιούχους για την αναμνηστική δόση, την έχουν πραγματοποιήσει 4.960.000 και 146.000 έχουν ήδη προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είπε ότι πάνω από 19,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα και ότι το 70,3 του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις.
Πηγή: skai.gr