ΕΛΛAΔΑ
Επανέρχεται η πρόταση δημιουργίας πλωτών hot spot για τους πρόσφυγες
Το νησί του ανατολικού Αιγαίου όπου εξετάζεται να λειτουργήσει πιλοτικά το εγχείρημα
SHARE:
Τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία του κορονοϊού, επαναφέρει την πρόταση που είχε απορριφθεί αρχές του έτους από την κυβέρνηση, περί δημιουργίας πλωτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων εβδομάδων θα εξεταστεί εκ νέου από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεννόηση και με όλα τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, η μίσθωση πλοίων τα οποία θα βρίσκονται δεμένα στα λιμάνια και στις καμπίνες τους θα βρίσκονται πρόσφυγες. Τα στελέχη που επαναφέρουν την πρόταση τονίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει διττό όφελος. Αφενός εκτιμάται ότι θα λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας, αφού προφανώς το όνειρο όσων επιχειρούν να εισέλθουν δεν θα είναι να ζουν σε ένα καράβι και αφετέρου θα αποσυμφορηθούν κάποια από τα ήδη υπάρχοντα hot spots που έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Συν τοις άλλοις, τα πλοία αποτελούν το ιδανικό χωροταξικό πλαίσιο ώστε να μπαίνουν σε καραντίνα υπό το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες που αναμένεται να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους από τον Ιούνιο καθώς τους προηγούμενους μήνες είχαν μειωθεί δραστικά λόγω της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό και αν δοθεί το «πράσινο φως» η λειτουργία των πλωτών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά θα ξεκινήσει από τη Σάμο η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας στο κέντρο φιλοξενίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ζουν 7.185 πρόσφυγες σε ένα hot spot που έχει δημιουργηθεί για να χωράει 650 άτομα. Τέλος εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο εάν μισθωθούν πλοία χωρητικότητας 1.000 ατόμων έκαστο, αυτό θα γίνει σε συμφέρουσες για το ελληνικό κράτος συμβάσεις λόγω της κρίσης που έχει επέλθει και στον τομέα της κρουαζιέρας.