ΕΛΛAΔΑ
Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 700 κλήσεις για βοήθεια μέσα σε ένα δίμηνο!
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στη γραμμή «SOS 15900» τους πρώτους επτά μήνες του 2022, σε μία περίοδο που το φαινόμενο των γυναικοκτονιών είναι σε έξαρση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανήλθαν σε 2.090, ενώ, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έγιναν 708 κλήσεις.
Σύμφωνα με το kathimerini.gr, σχεδόν όλες οι κλήσεις που έγιναν αφορούσαν σε κακοποίηση γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα (σε ποσοστό περίπου 70%), οι καταγγελίες έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις έγιναν από τρίτα πρόσωπα, όπως συγγενείς ή φίλους και γείτονες.
Όσον αφορά δε στο είδος της κακοποίησης, πρώτη στη λίστα είναι η σωματική, ενώ ακολουθεί η ψυχολογική, η λεκτική και, τέλος, η οικονομική.
«Διαπιστώνουμε πως πλέον υπάρχει μία ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα αυτά. Περισσότεροι άνθρωποι ανοίγουν το στόμα τους και καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης που αφορούν είτε τους ίδιους, είτε άλλα πρόσωπα που γνωρίζουν. Υπάρχει μία διάθεση στην κοινωνία οι καταστάσεις αυτές να έρχονται στο φως, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε, μιλώντας στο kathimerini.gr, η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κυρία Καλυψώ Γούλα.
Το προφίλ των θυμάτων και των δραστών
Όσον αφορά στο προφίλ των θυμάτων που καλούν στη γραμμή «SOS 15900» για να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης, από τα στοιχεία προκύπτει πως, στην πλειοψηφία τους, είναι έγγαμες γυναίκες με παιδιά, οι οποίες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν είναι εργαζόμενες.
Στον αντίποδα, αν επιχειρούσαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των δραστών, από τα στοιχεία φαίνεται πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για άνδρες απασχολούμενους – εργαζόμενους με σχετικά καλή οικονομική κατάσταση.
«Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, ειδικά μετά την πανδημία. Ο συγχρωτισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε σε κάποιες αντιδράσεις εκτός του κανονικού και δοκιμάστηκαν πολλές σχέσεις. Πλέον μιλά πιο εύκολα ο κόσμος και αναζητά τρόπους να καταγγείλει κακοποιητικές συμπεριφορές και να βρει στήριξη, γιατί δεν αρκεί μόνο να πεις κάτι, πρέπει και Πολιτεία να είναι σε θέση να σου παράσχει βοήθεια και υποστήριξη. Γι’ αυτό και στα συμβουλευτικά κέντρα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες», εξηγεί η κυρία Γούλα.
Οι υποστηρικτικές δομές και το εργαλείο επικινδυνότητας
Όπως σημειώνει η ίδια, σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομικούς συμβούλους, τα οποία αποτελούν τα σημεία στα οποία μπορεί να προστρέξει όποιος είναι θύμα βίας για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας. Παράλληλα υπάρχουν και 19 ξενώνες που λειτουργούν ως δομές υποδοχής και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.
«Οι ξενώνες είναι απόρρητοι. Τα θύματα ενημερώνονται για το πού βρίσκονται όταν επισκεφθούν ένα συμβουλευτικό κέντρο», επεσήμανε η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια το αδίκημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι αυτεπάγγελτο. «Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε κάποιος να πληρώσει παράβολο, ούτε να ζητήσει έγκλιση. Γίνεται η καταγγελία, αναζητείται ο θύτης στο πλαίσιο του αυτοφώρου και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται δικονομικά. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεών μας, έχουν μνημόνια συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους ώστε να παρέχεται στα θύματα νομική συμβουλευτική και να δίδονται κατευθύνσεις. Επιπλέον υπάρχει και ο διαδικτυακός ιστότοπος WomenSOS όπου κάποιος μπορεί να βρει πληροφορίες και συμβουλές».
Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κυρία Καλυψώ Γούλα αναφέρθηκε και στο «εργαλείο επικινδυνότητας», ένα πιλοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε τρεις δήμους (Καβάλα, Περιστέρι και Ηράκλειο), σημειώνοντας σχετικά: «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που σκοπό έχει να μπορέσει ο αστυνομικός ή ο κοινωνικός επιστήμονας να καταλάβει μέσα από μια σειρά ερωτήσεων τον βαθμό του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένα θύμα κακοποίησης ώστε οι δράσεις που πρέπει να γίνουν να είναι άμεσες και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.»