ΕΛΛAΔΑ

Ελπίδες για Πάσχα στο χωριό και άρση μέτρων 15 ή 22 Μαρτίου αφήνουν οι επιστήμονες

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακόμα δύσκολη, καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα

No profile pic

Την ελπίδα ότι η μέρα που θα ξεκινήσει η δραστική φάση άρσης μέτρων, και πως οι πολίτες θα γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους, εκφράζουν πλέον οι επιστήμονες.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακόμα δύσκολη, καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρά ταύτα, σύμφωνα τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η εικόνα αφήνει περιθώριο για αισιοδοξία.

«Η πίεση στο ΕΣΥ σε αυτό το τρίτο κύμα είναι ηπιότερη του δευτέρου, αυτό που είδαμε τον Νοέμβριο», υποστήριξε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για μια εξέλιξη, τόνισε, που αποτελεί εν μέρει έκπληξη λαμβάνοντας υπόψιν τη διασπορά των μεταλλάξεων που είναι πιο μεταδοτικές.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι για να ξεκινήσει μια σταδιακή άρση μέτρων θα πρέπει «να δούμε να αναστρέφεται η τάση (των κρουσμάτων). Σε αυτή τη φάση είναι ήπια ανοδική, σε κάποιες περιοχές όχι τόσο ήπια, ή στάσιμη. Οταν δούμε να γίνεται καθοδική θα είναι ώρα να δούμε τα επόμενα βήματα». Ερωτηθείς αν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτους αριθμούς, καθώς παίζουν ρόλο και τα τεστ.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τους νέους

Ενα «αγκάθι» αποτελούν οι μεταλλάξεις και κυρίως τα στελέχη που σχετίζονται με αυτά της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, όπως τα δυο κρούσματα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σήμερα στην Αττική.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα σήμανε «καμπανάκι» για την κατάσταση στο ΕΣΥ και για τις εισαγωγές και διασωληνώσεις νέων σε ηλικία ανθρώπων.

Η κυρία Γκάγκα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών. «Κανείς δεν είναι απρόσβλητος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Προς άρση μέτρων για το λιανεμπόριο στις 15 ή 22 Μαρτίου

Τη στιγμή που οι καταστηματάρχες εκφράζουν φόβους για «επιδημία» λουκέτων, οι επιστήμονες έχουν ήδη εισηγηθεί κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου πριν την Καθαρά Δευτέρα. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ωστόσο, είπε ότι είναι πιθανό το άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου) «ή να χρειαστεί μια εβδομάδα επιπλέον (22 Μαρτίου)».

Ερωτηθείς για το σχέδιο ανοίγματος των καταστημάτων με φυσική παρουσία καταναλωτών και με το νέο SMS που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε:

«Στο λιανεμπόριο το πρόβλημα δεν είναι το τί γίνεται μέσα στο κατάστημα. Δηλαδή το να πάει κάποιος που φορά μάσκα και να αγοράσει ένα είδος υπόδησης ή ένδυσης, με την αναλογία του ενός ανθρώπου ανά κάθε 15 τ.μ. ή 25 τ.μ. Το πρόβλημα είναι στις εικόνες συνωστισμού στην αγορά. Δηλαδή σε αυτό που βλέπουμε στους εμπορικούς δρόμους, στις ώρες αιχμής. Εκεί έγκειται η ανησυχία. Εκτιμούμε ότι το νέο SMS θα βοηθήσει σε αυτό».

Σχετικά με τα σχολεία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι «(τα σχολεία) έχουν το πρόβλημα ότι είναι μια αναγκαστική κίνηση δυο φορές τη μέρα, μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Είναι κάτι επιβαρυντικό. Και πρόκειται για πολύωρη συνύπαρξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων, σε μικρό χώρο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να επιστρέψουμε στην εκπαίδευση».
 

Ελπίδα για Πάσχα με την οικογένεια, και στα χωριά

Το μεγάλο ερώτημα αφορά το αν το Πάσχα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και οι οικογενειακές συναθροίσεις.

«Εχω προβλέψει ότι θα κάνουμε κανονικό Πάσχα από τις 11 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το κύμα δεν αργήσαμε, κινηθήκαμε γρήγορα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Θα έχουμε τιθασεύσει το κύμα μέχρι το Πάσχα»

Στον ίδιο τόνο τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

Αναφορικά με το lockdown, ο καθηγητής είπε ότι «η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

  

Δείτε επίσης:

Μόσιαλος: Η κολχικίνη δεν μειώνει τη θνητότητα σε νοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό

Συναγερμός για 2 νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού που αντέχουν στο εμβόλιο

Στα 2.301 τα νέα κρούσματα, 452 οι διασωληνωμένοι και 41 θάνατοι

Η ερχόμενη βδομάδα θα είναι η χειρότερη του τρίτου κύματος, λέει ο Ν. Τζανάκης

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση