ΕΛΛAΔΑ
Ελληνοτουρκική κρίση: Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο πρωθυπουργός
Διπλωματικός πυρετός στο προσκήνιο και το παρασκήνιο
SHARE:
Διπλωματικές κινήσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις εξελίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφετηρία το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ενεργοποιεί όλους τους διαύλους επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών. Με στόχο τη διεθνοποίηση για άλλη μια φορά (δεύτερη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα) της τουρκικής παραβατικότητας απέναντι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να ενημερώσει πρώτα από όλους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει θεσμικά και διεθνικά την νέα τουρκική απειλή.
Μιλώντας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε διεξοδικά για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτημα αποκρυστάλλωσης της στάσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο εξής έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Μη αποδεκτές» οι ίσες αποστάσεις
Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».
Η πρόκληση από ελληνικής πλευράς προς τη Συμμαχία να διαλέξει στην πραγματικότητα στρατόπεδο διατυπώθηκε εναργώς από την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, αποτυπώνοντας την ίδια ώρα την αποφασιστική και ψύχραιμη στάση της Αθήνας απέναντι στη δεύτερη κατά σειρά καλοκαιρινή, ελληνοτουρκική κρίση. «Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» αποφάνθηκε λίγη ώρα μετά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάνοντας ρητή αναφορά στο διεθνές δίκαιο, το οποίο επικαλείται σταθερά η ελληνική πλευρά.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ενεργούς κρατά το Μέγαρο Μαξίμου και τους διαύλους επικοινωνίας του με τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, ενώ τους επικεφαλής τους αναμένεται να ενημερώσει τηλεφωνικά σήμερα ο Πρωθυπουργός, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την εκδήλωση της κρίσης που η Άγκυρα προκάλεσε στις 21 Ιουλίου. Αποβλέποντας σε μέτωπα στήριξης των ελληνικών θέσεων τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβυς, Ελένη Σουρανή έχει μεταφέρει ήδη στον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη την εικόνα τόσο από τις νέες τουρκικές προκλήσεις, όσο και τις αντιδράσεις της Αθήνας.
Τους πολιτικούς αρχηγούς, εξάλλου, θα ενημερώσει τηλεφωνικά στη διάρκεια της ημέρας σήμερα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ώστε να τους καταστήσει κοινωνούς όλων των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες.
«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος» ανέφερε, άλλωστε σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η ίδια καταλήγει πως «επισημαίνουμε ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».
Την ανάγκη «παρεμπόδισης» οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπογράμμισε, με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» αναφέρει η Κουμουνδούρου και καταλήγει πως «αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν».