ΕΛΛAΔΑ
Ελληνογαλλική συμφωνία: Φρεγάτες, γραβάτες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή
Τη συμφωνία στηρίζουν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση
SHARE:
Σε πολύ ψηλούς τόνους, με προσωπικές αναφορές, αιχμές και ... λογοπαίγνια, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης»
Στη σημασία της ψήφισης της ελληνογαλλικής συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Στην αρχή της ομιλία τους, ανέφερε ότι η συμφωνία αναβαθμίσει τη συνεργία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό κείμενο τίθεται ενώπιον της Βουλής καθιστώντας τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική» σημείωσε.
Η ψήφισή της, πρόσθεσε, θα θωρακίζει την πατρίδα μας στην ταραγμένη Μεσόγειο ενώ ταυτόχρονα όπως είπε, ενδυναμώνεται η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
«Τα εθνικά πλεονεκτήματα είναι σε όλους σαφείς. Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι όλοι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε στέλνοντας προς όλους όσους αμφισβητούν την ανάγκη ψήφισης της συμφωνίας.
«Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού»
«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».
«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.
«Καρφιά» σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία
Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία.
«Συνεπώς όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των αεροσκαφών, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και από τον Στρατό Ξηράς. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της την αμυντική εγκατάλειψη υπό το ανόητο δόγμα ότι θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες» τόνισε.
Η συμφωνία, πρόσθεσε, είναι μία παρακαταθήκη για τον τόπο που θα διατρέχει τις επόμενες γενιές. Ο πρωθυπουργός εξήγησε μάλιστα, ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».
Προσωπικές αναφορές στον Τσίπρα
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «απευθύνομαι σε εσάς επειδή έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση να ψηφίσετε τη συμφωνία. Σας καλώ να αναθεωρήσετε τη στάση της» .
«Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι «από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».
«Μην οχυρωθείτε πάλι πίσω από ένα αμήχανο «παρών» . Το παρών σημαίνει απών από το εθνικό συμφέρον. Άκουσα ότι προβάλλετε δύο λόγους. Ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για τη συνδρομή της Γαλλίας. Ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου».
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης αγοράζει φρεγάτες αλόγιστα σαν να αγοράζει γραβάτες
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του, κατά την οποία άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει τη συμφωνία με τη Γαλλία εξηγώντας τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει.
«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα άφησε σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα. Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς, είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Κυβερνητική «βιασύνη»
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».
Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία.
«Τι άλλαξε από το καλοκαίρι;»
«Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που βγαίνει από το δημόσιο ταμείο» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας:
«Την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης το χρέος ξαναπήγε πάνω 110% και την ίδια στιγμή αυξάνετε τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά 41% εν μέσω πανδημίας. Τόσο πατριώτες είστε εσείς και εμείς δεν είμαστε; Κι αφού είστε τόσο, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις έκανε βόλτες λέγατε ότι το πήραν τα κύματα;».
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλαξε από το καλοκαίρι που λέγατε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;».
Τα επίμαχα άρθρα της συμφωνίας
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα.
«Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει αρνητικά.
Το δεύτερο αρνητικό σημείο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το άρθρο 18. «Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχίμων;».
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνδρομή του Παρισιού σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, διαφωνεί με την πρόβλεψη για αρωγή της Ελλάδας στις γαλλικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή στο Σαχέλ, ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις τζιχαντιστών.
«Δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία» υποστήριξε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε επίσης:
Κυρώνεται η ελληνογαλλική συμφωνία - Στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί