ΕΛΚΕΘΕ: Πώς να διαπιστώσετε αν οι θάλασσες είναι καθαρές ή μολυσμένες

Newsroom
Newsroom

Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας λέει τι πρέπει να προσέξετε.

Καλοκαίρι και κολύμπι στη θάλασσα πάνε μαζί; Όμως, πότε είναι καθαρά τα νερά και πότε μολυσμένα; Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ εξηγεί τα εξής:

"Βρισκόμαστε στην καρδιά του #καλοκαιριού και μια από τις βασικότερες απορίες όλων όσοι επισκέπτονται καινούργιες #παραλίες είναι πως θα διαπιστώσουν εάν είναι #καθαρές ή #μολυσμένες.

 #Φύκια: Κάποια φύκια όπως οι #ποσειδωνίες (σκούρο πράσινο χρώμα και πλατύ φύλλο) αποτελούν ένδειξη ότι η θάλασσα είναι καθαρή. Aν όμως εντοπίσετε ένα είδος φυκιού που λέγεται #ulva, το οποίο μοιάζει με φύλλο μαρουλιού, αυτό δείχνει ότι η θάλασσα ίσως δεν είναι και τόσο καθαρή.

 #Τσούχτρες & #Αχινοί: Για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αυτά τα #θαλάσσιαείδη θέλουν καθαρά νερά. Σε γενικές γραμμές, η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών (τα πολλά και διαφορετικά είδη) είναι ένδειξη ότι τα νερά είναι κατάλληλα και ευνοούν την ανάπτυξη της #θαλάσσιαςζωής.

 #Φυσαλίδες: Στην περίπτωση που υπάρχουν φυσαλίδες ή το #νερό αφρίζει, υπάρχει πιθανότητα η θάλασσα να μην είναι καθαρή. Aυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρχει κοντά στην #ακτή οικισμός που δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο αλλά βόθρους. Yπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η θάλασσα να έχει φυσαλίδες, επειδή από κάπου αναβλύζει γλυκό νερό.

 #ΚαφέΧρωματισμοί: Συνήθως, τα νερά που δεν είναι καθαρά έχουν καφε-κίτρινο ή καφε-πράσινο χρώμα, που προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν το οποίο βρίσκεται διάχυτο στη θάλασσα. H οργανική ρύπανση βοηθάει το #φυτοπλαγκτόν να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, καθώς του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Aν υπάρχει ρύπανση από #πετρέλαιο, το νερό ιριδίζει (παίρνει τα χρώματα της ίριδας), καθώς το φως αντανακλάται στην #κηλίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

 #ΘαλάσσιαΡεύματα: Aυτό σημαίνει ότι το νερό ανανεώνεται συνεχώς, και έτσι απαλλάσσεται από τους μολυσματικούς ή #ρυπογόνουςπαράγοντες. Aκόμη, όταν φυσάει από την παραλία προς το #πέλαγος, τα #σκουπίδια παρασύρονται προς τα μέσα.

 #Άσχημημυρωδιά: H μυρωδιά είναι συχνά στοιχείο ότι η θάλασσα δεν είναι καθαρή. Oρισμένες φορές όμως γι' αυτό ευθύνονται πολλοί μη μολυσματικοί παράγοντες, όπως πχ η #οσμή του σαπισμένων φυκιών. Στην περίπτωση που μυρίζει άσχημα και συνυπάρχουν και κάποιοι από τους υπόλοιπους παράγοντες που αναφέραμε (φυσαλίδες ή καφέ χρώμα..) τότε καλύτερα να προτιμήσετε μία άλλη παραλία για να κολυμπήσετε."

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ