ΕΛΛAΔΑ
Εκτιμήσεις Σαρηγιάννη: Αναμένεται "έκρηξη" στον αριθμό των διασωληνωμένων
Ίσως ξεπεράσουν τους 700 έως τις 25 Μαρτίου εκτιμά ο καθηγητής του ΑΠΘ
SHARE:
Τρομάζουν οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μετά τη νέα εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην οποία έχει προχωρήσει η ομάδα του στη βάση των αυξημένων ποσοστών των μεταλλαγμένων στελεχών στις νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ίσως πιο πολύ από ποτέ μέχρι τις 25 Μαρτίου, με δραματική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ επισημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Τα όσα αναφέρουν στην ανάλυση τους που δημοσιεύει το enikos.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος προκαλούν ανησυχία.
Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά την Κυριακή σε σχέση με το Σάββατο (564 από 545), ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν ίσως και τους 700 μέχρι τις 25 Μαρτίου με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη, εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης.
Ο αριθμός θανάτων την Κυριακή ήταν 53 και, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 48 θάνατοι, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι και άνω των 60 μέχρι το τέλος Μαρτίου (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 2
Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σημειώνεται ότι λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε την Τρίτη 9/3, έγινε επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου με μεγαλύτερη ποσόστωση μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, δηλαδή το πόσο τοις εκατό (%) των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά είναι φορείς κάποιου μεταλλαγμένου και πιο ταχέως μεταδιδόμενου στελέχους.
Η πορεία των κρουσμάτων
"Λόγω της ισχυρής παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί κάμψη της επιδημικής καμπύλης, θα πρέπει να γίνει αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία να επέλθει επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων προς το τέλος του μήνα. Επίσης προβληματική θα είναι η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας την επόμενη εβδομάδα, λόγω του μειωμένου αριθμού των τεστ ανίχνευσης που θα πραγματοποιηθούν και την επερχόμενη Καθαρά Δευτέρα. Πάντως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές/αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την υπερμετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών εκεί όπου συμβαίνει κατά το μάλλον, δηλαδή στους τόπους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς" σημειώνουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί που επεξεργάζονται τα μαθηματικά μοντέλα.
Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια
Η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων (αν και με κάποια μικρή απόκλιση) συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE που έχει αναπτύξει η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη. Εντούτοις, σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω παρατηρήθηκαν στον αριθμό των κρουσμάτων στο σύνολο της Ελλάδας, καθώς και στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. "Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας, του οποίου η ημερήσια τιμή παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 5,8% (η ημερήσια τιμή ήταν την Κυριακή 8,6%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε στο 1,14 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Πλέον, με τον υψηλότερο αριθμό φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους και την αναθεώρηση στις προβλέψεις, δεν προβλέπεται σύντομα κάμψη του ρυθμού αύξησης, και μπορεί να χρειαστεί να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και μετά το τέλος Μαρτίου" σημειώνεται στην έκθεσή τους.
"Με δεδομένο τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων , αλλά και το γεγονός ότι πολλές περιοχές συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής βρίσκονται ήδη σε lockdown εδώ και μέρες, η πορεία της πανδημίας δεν είναι η αναμενόμενη, γεγονός που στη παρούσα φάση ίσως υποδηλώνει περισσότερο μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα και λιγότερο πλημμελή εφαρμογή των μέτρων. Συνεπώς, παρά την επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου και την αναθεώρηση των προβλέψεων, είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουμε καλύτερη εικόνα της διασποράς τους, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ορθή αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την πορεία της πανδημίας στις επόμενες εβδομάδες" καταλήγουν οι ειδικοί.