ΕΛΛAΔΑ
Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα: «Καμπανάκι» για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα
Τι ισχύει για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ
SHARE:
Όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς, επισημαίνει εκτενής μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση. Προσθέτει ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν είναι στα όριά του το ΕΣΥ, ενώ οξύνεται εκτός Αττικής.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.
Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.
Έτσι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.
Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός της Αττικής.
Με αυτά τα δεδομένα οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.
Η μελέτη
Με βάση τη δημοσίευση, μελετήθηκαν τα στοιχεία από τη νοσηλεία 6.282 ατόμων που διασωληνώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021, δηλαδή κατά την περίοδο των δύο ισχυρών επιδημικών κυμάτων που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο συνδέθηκε με την Βρετανική Μετάλλαξη Β.1.1.7 και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα.
Από τις 6282 περιπτώσεις που διασωληνώθηκαν οι 3988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (5971/6282. Από αυτούς που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήτοι 311, οι 275 (88,4%) κατέληξαν σε σύγκριση με 3713 (62,2%) που κατέληξαν εντός ΜΕΘ.
Από την μελέτη διαπιστώνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών και ειδικότερα η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα 60.
Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στην Θεσσαλονίκη και και την υπόλοιπη χώρα.
Δεδομένων των παραπάνω συσχετίσεων, από τους 3988 θανάτους που αναφέρθηκαν, 947 αποδίδονταν στο υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, 133 στο να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, και 656 να νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Συνολικά 1535 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά.
Tο δείγμα που αναλύθηκε, αποτελεί περίπου το 60% των συνολικών διασωληνώσεων από την έναρξη της πανδημίας.
Έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα: "Καμπανάκι για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα"
Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, news247.gr