ΕΛΛAΔΑ

Έκκληση Πέτσα για την αποφυγή επισκέψεων σε σπίτια φίλων και συγγενών

Τί ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

No profile pic

Έκκληση να αποφεύγονται οι επισκέψεις στα σπίτια ιδίως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η αποφυγή των επισκέψεων σε σπίτια φίλων και του ευρύτερου περιβάλλοντος των πολιτών θα συμβάλλει στην πτώση του επιδημιολογικού φορτίου το οποίο όπως τόνισε «υπάρχει ανάγκη να πέσει παντού στην Επικράτεια».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει λόγος για διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών και επανέλαβε το μήνυμα του πρωθυπουργού για περιοχές όπως η Πάτρα και η Κέρκυρα να αποφευχθεί ο συνωστισμός ενόψει θρησκευτικών εορτών για «να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ενδεχομένως να έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου».

Σημεία από τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα:

Για την άρση του lockdown

«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς.

Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές,
αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο.

Επισημαίνουμε ότι σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα τη Δευτέρα που είναι του Αγίου Ανδρέα ή ενδεχομένως στην Κέρκυρα όταν είναι του Αγίου Σπυρίδωνος. Να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ενδεχομένως να έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου.

Δεν μπορεί να είμαστε συνεχώς, είτε σε lockdown, είτε σε απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων για πάρα πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε έκκλησή στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Να αποφύγουν τις επισκέψεις σε σπίτια που δυστυχώς, γίνονται. Αυτό παρατηρούμε και στην Αθήνα και αλλού.

Ας μείνουμε λίγο με το δικό μας περιβάλλον και τότε θα πέσει πολύ απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό θα είναι όφελος για όλους. Η τήρηση των μέτρων θα μας φέρει εκεί που θέλουμε. Και αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».

Για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που είναι το μητροπολιτικό κέντρο, είναι ακόμη όχι ανησυχητική, αλλά σε  υψηλά επίπεδα. Δεν πέφτει, δηλαδή, το επιδημιολογικό φορτίο τόσο γρήγορα, όσο θα θέλαμε. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από το 1, εξακολουθεί να είναι υψηλός, με πολλά κρούσματα, 562 χθες. Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βασικός στόχος είναι να ελεγχθεί η διασπορά.

Το Σύστημα Υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα. Γι΄ αυτό επιτάξαμε τις δύο ιδιωτικές κλινικές. Το
Υπουργείο Υγείας κρίνει πως θα γίνουν  μεταφορές ασθενών και πως κατανέμει τις δυνάμεις ώστε να αντέξει γενικά το σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη. Οι μεταφορές είναι θέμα
επιχειρησιακό. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους στο πεδίο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να χειριστούν το θέμα όπως γνωρίζουν.

Οι αεροδιακομιδές που έγιναν χθες, αφορούσαν ανθρώπους που οι γιατροί τους έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε Μ.Ε.Θ., όπως της Αθήνας, για να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Και αυτό θα γίνεται πάντα. Από τον Μάρτιο, έχουμε στο σχεδιασμό μας πρώτον την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., δεύτερον σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ή και επίταξη αν χρειαστεί και τρίτο τη χρησιμοποίηση των υγειονομικών υποδομών του Στρατού.

Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιμετώπισης ενός πολέμου. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Είναι η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζει ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Κοινός εχθρός ο κοροναϊός

«Εχθρό έχουμε και είναι ο κοροναϊός. Και είναι κοινός. Εμείς συμμάχους ψάχνουμε. Κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άλλο να υπάρχει μία γενική διάθεση συνεισφοράς είναι άλλο να υπάρχει ανταπόκριση στις ειδικότητες που έχει ζητήσει το Υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση και πολύ διαφορετικό, φυσικά, το να υπογράψει κανείς σύμβαση.

Θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της επίταξης και δεν το έχουμε αποκλείσει. Αυτή τη στιγμή, όμως, φαίνεται ότι δεν είμαστε εκεί. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ».

Για τους ελέγχους

«Πάντα κάποιοι θα έχουν μια δικαιολογία από αυτές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μετακινηθούν. Γι’ αυτό από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε προχωρήσει σε καλύτερο συντονισμό και της Αρχής Διαφάνειας, της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και των άλλων τοπικών Αρχών, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδίως στους χώρους εργασίας που φαίνεται να έχουμε -πολλές φορές- εστίες μετάδοσης.

Και αυτό γιατί μέσα στο φιλικό περιβάλλον που δημιουργεί ένας χώρος εξοικείωσης, καθώς βρισκόμαστε κάθε μέρα με τον συνάδελφό μας, χαλαρώνει η τήρηση των μέτρων και αυτό αποδεικνύεται τελικά καταστροφικό».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση