ΕΛΛAΔΑ

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση Κοκκινάκη για την οπαδική βία

Η εγκύκλιος αποστέλλεται με αφορμή το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αλκη στη Θεσσαλονίκη

No profile pic

Με εγκύκλιο του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρίας Κοκκινάκης (υπήρξε επί χρόνια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης και μάλιστα από τους πιο καταρτισμένους) αρμόδιος για θέματα αθλητισμού δίνει κατευθύνσεις στους συναδέλφους του για την αντιμετώπιση των δικογραφιών που σχετίζονται με την οπαδική βία και εφιστά την προσοχή ώστε αυτές οι υποθέσεις να μην μένουν «ορφανές». Και αυτό γιατί, η βία έχει, όπως λέει πια, μεταφερθεί εκτός γηπέδων.

ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρίας Κοκκινάκης
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρίας Κοκκινάκης

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο του κ. Κοκκινάκη, όταν τα αδικήματα τελούνται από περισσότερα πρόσωπα, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, και για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και ταυτόχρονα δίνει σαφείς οδηγίες για την αυστηρή μεταχείριση υπαιτίων τέτοιων εγκλημάτων. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή για τον έλεγχο της νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν οι ομάδες.

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην του δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και  να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια.

Επιπλέον, ζητά η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών ,ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

«Ενόψει  των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών». Και ως εκ τούτου, «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές»  τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών», επισημαίνεται στην εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση