ΕΛΛAΔΑ
Δυστύχημα Τέμπη: Έπειτα από 21 μήνες κατασχέθηκε το καταγραφικό των συνομιλιών από τον Σταθμό Λάρισας
Ερωτηματικό το κενό των 11 λεπτών.
Έπειτα από 21 μήνες που σημειώθηκε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας με 57 νεκρούς στα Τέμπη, και 7 μήνες από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έκανε λόγο για «κενό» 11 λεπτών στις συνομιλίες ανάμεσα σε εκείνον και στον σταθμάρχη λίγο πριν από την σύγκρουση των τρένων, κατασχέθηκε, μόλις πριν από τρεις ημέρες, το επίμαχο καταγραφικό από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το enikos.gr, ο ανακριτής που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαΐμης, συνοδεία ειδικού κλιμακίου από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, μόλις την Δευτέρα (11/11/2024) κατέσχεσε τον σκληρό δίσκο που περιλαμβάνει όλες τις συνομιλίες, ανάμεσα στον σταθμάρχη και στον μηχανοδηγό.
Είχε προηγηθεί αρχικά, τον Σεπτέμβριο του 2023, η κατάθεση ενός πολύ συγκεκριμένου αιτήματος από τον δικηγόρο της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού, κ. Βασίλη Ζησημάτο, στον ανακριτή, χωρίς να υπάρχουν πολλά δεδομένα, τότε, στην δικογραφία, μέσω του οποίου ζητούσε να ελεγχθεί η ορθότητα των ηχητικών.
Στην συνέχεια, η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού, μέσω του δικηγόρου της, κατέθεσε τον Απρίλιο του 2024 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, όπου τότε, λαμβάνοντας γνώση συγκεκριμένων μαρτυριών επιβαινόντων στην μοιραία αμαξοστοιχία καθώς και δικογράφων, είχε ανακαλυφθεί, σύμφωνα με τον κ. Ζησημάτο, μία «ανεξήγητη 11λεπτη “σιωπή” στα ηχητικά αρχεία».
«Στο πλαίσιο αυτής της μηνυτήριας αναφοράς, που συσχετίστηκε με την δικογραφία του δυστυχήματος, ο ανακριτής αρχικά έδωσε εντολή να κατασχεθεί το καταγραφικό που διατηρείται στο γραφείο του ΟΣΕ στην Αθήνα. Ωστόσο, εκεί, δεν διατηρείται κανένας σκληρός δίσκος καταγραφικού, αλλά μόνο αντίγραφα των ηχητικών που λαμβάνονται, σε υποτιθέμενο live χρόνο, από τον σταθμό της Λάρισας» εξηγεί στο enikos.gr ο κ. Ζησημάτος και προσθέτει πως:
«Πριν από 1 μήνα, καταθέσαμε εκ νέου αίτημα, ζητώντας να μην αρκεστεί ο ανακριτής, μόνο σε αυτά που του δίνει κατά καιρούς ο ΟΣΕ, όπως για παράδειγμα usb που παραδόθηκε το πρώτο διάστημα, αλλά ούτε και στον εξωτερικό απλό σκληρό δίσκο. Εφόσον πλέον, είχαμε την πληροφόρηση πως το ίδιο το καταγραφικό μηχάνημα, δηλαδή ο σκληρός δίσκος, βρίσκεται στην Λάρισα, ζητήσαμε να διενεργήσει μία ανακριτική πράξη για την κατάσχεσή του, η οποία έγινε την Δευτέρα».
Έτσι, έπειτα από δύο σχετικά αιτήματα και μία μηνυτήρια αναφορά, ο κ. Μπακαΐμης προέβη σε κατάσχεση του σκληρού δίσκου από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Ζησημάτο, βρίσκεται πλέον στα κεντρικά της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να ελεγχθεί, παρουσία του τεχνικού συμβούλου που έχει ορίσει η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού.
«Θα είμαστε παρόντες κατά την διάρκεια του ελέγχου του σκληρού δίσκου, και αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τα πορίσματα των ερευνών» σχολιάζει ο κ. Ζησημάτος.
«Πολλές οικογένειες ψάχνουν τι έχει συμβεί με το “κενό” των 11 λεπτών»
«Κατά την άποψή μας, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, στο πλαίσιο της αναζήτησης της αλήθειας, σε μία πτυχή που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο: Εάν έχουν γίνει διαγραφές στα ηχητικά εκείνης της μοιραίας νύχτας. Αντιθέτως, ο χρόνος κύλησε. Εάν είχε ελεγχθεί ο σκληρός δίσκος, θα είχαμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το “κενό” των 11 λεπτών, ενώ τώρα ερευνάται, καθώς στο καταγραφικό υπάρχουν όλες οι συνομιλίες από εκείνη την ημέρα, μέχρι και τώρα, και μπορεί να ελεγχθεί εάν έχει διαγραφεί κάποιο χρονικό σημείο».
Μάλιστα, ο κ. Ζησημάτος ανέφερε στο enikos.gr πως το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την δημοσιοποίηση του θέματος με το «κενό» των 11 λεπτών στις συνομιλίες, πάρα πολλές οικογένειες θυμάτων αλλά και επιζώντων, «έχουν έρθει κοντά μας, γιατί και αυτοί ψάχνουν να βρουν τι ακριβώς έχει συμβεί με το 11λεπτο. Γνωρίζω ότι έχουν κατατεθεί στον ανακριτή αντίστοιχες αιτήσεις, όπως η δική μας, που στρέφονται και αυτές στις συνομιλίες μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια».