ΕΛΛAΔΑ
Δουδωνής: Η θέση μας για τους απόδημους είναι θέση αρχής και όχι συγκυριακή και μεταβαλλόμενη
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα δυστυχώς «επέλεξε να το χειριστεί με έναν τρόπο παντελώς συγκυριακό, εισάγοντας ένα ζήτημα συνταγματικής ύλης εκ του προχείρου», καθώς έφερε μια θερινή διάταξη, αποσπασματική και εμβαλωματική».
«Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ξεπερνά κατά πολύ την έννοια της συγκυρίας, καθώς αφορά στον ελληνισμό εκτός των συνόρων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τους όρους της τρέχουσας πολιτικής διαπάλης αλλά με το βλέμμα και την προσοχή στο να χτίσουμε για το μέλλον της χώρας μας και των αποδήμων μας πάνω σε γερά θεμέλια», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια.
Ο κ. Δουδωνής, υπογράμμισε πως «εμείς έχουμε δηλώσει καθαρά στην εθνική αντιπροσωπεία ότι θα ψηφίσουμε το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Η ψήφος μας όμως δεν είναι λευκή επιταγή. Και θα ήθελα ωστόσο να ακούσετε τις ενστάσεις μας σε ζητήματα ιδιαίτερης κρισιμότητας όχι για τη δική μας ωφέλεια, αλλά για το καλό των θεσμών και της λειτουργίας της δημοκρατίας».
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα δυστυχώς «επέλεξε να το χειριστεί με έναν τρόπο παντελώς συγκυριακό, εισάγοντας ένα ζήτημα συνταγματικής ύλης εκ του προχείρου», καθώς έφερε μια θερινή διάταξη, αποσπασματική και εμβαλωματική». Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε να «δούμε τη μεγάλη εικόνα» υπό το πρίσμα της συνταγματικής πρόβλεψης της ευρείας συναίνεσης που σημαίνει ότι θα πρέπει να είχε «προηγηθεί μια γόνιμη συζήτηση και διάλογος μεταξύ των κομμάτων. Με χρόνο και χώρο ώστε να επιτυγχάνονται συνθέσεις. Με καλή πίστη από όλες τις πλευρές και συνδιαμόρφωση των κρίσιμων παραμέτρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δικαιολογημένα ενστάσεις».
Συναίνεση, είπε ο βουλευτής «δε σημαίνει να βγαίνει ο πρωθυπουργός και στο τελευταίο λεπτό της δευτερολογίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων να πετά ως πυροτέχνημα και να προτάσσει ως κομματικό λάβαρο ένα ζήτημα για το οποίο το Σύνταγμα απαιτεί μια ευρύτερη συνεννόηση» καθώς «αυτό δεν είναι συναίνεση, αυτό είναι αλαζονεία και προχειρότητα».
Ο κ. Δουδωνής υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στη διακομματική επιτροπή του 2019 όσο και κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια τόσο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του 2019 όσο και της νομοθετικής πρωτοβουλίας του 2021, τήρησε την ίδια προσέγγιση αρχών: είμαστε υπέρ της άρσης των περιορισμών και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά σημείωνε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι το νομοσχέδιο είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδρομής, ότι συνιστά ένα minimum και όχι την πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων που έθετε στη διάθεσή μας το Σύνταγμα και η ίδια η πραγματικότητα». Εμείς, είπε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ «ήμασταν που επιμείναμε να υπάρχει προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι απαιτείται «μια λύση νομοτεχνικά και πραγματολογικά ευρύτερη αυτής που προτείνετε σήμερα. Και για αυτή τη λύση το πρώτο βήμα είναι η απογραφή των εκτός επικρατείας εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Για να μην έρθετε προ των επόμενων εθνικών εκλογών να κάνετε τα ίδια που επιχειρήσατε και προ των εκλογών του Μαΐου. Και πάνω από όλα, για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στους αποδήμους, να ακούσουμε της σκέψεις και τους προβληματισμούς τους». Επίσης, παρατήρησε πως η άρση των περιορισμών δημιουργεί «κατά τη νομική επιστήμη ένα δημοκρατικό νομοθετικό κεκτημένο. Με άλλα λόγια, δε μπορούν να επανέλθουν οι περιορισμοί και οποιαδήποτε αντικατάσταση του νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμου αποτελέσματος και περιεχομένου διάταξη».
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως εμείς έχουμε «εκπεφρασμένη θέση για την ψήφο των αποδήμων. Είναι μια θέση αρχής κι όχι μια θέση συγκυριακή και μεταβαλλόμενη. Κι η θέση μας αυτή, ότι η άρση των προϋποθέσεων του νόμου 4648, με άλλα λόγια του κριτηρίου της διαμονής στη χώρα καθώς και του "τιμοκρατικού" κριτηρίου της φορολογικής δήλωσης είναι προς όφελος του αποδήμου ελληνισμού και της εκπροσώπησής του, είναι η πυξίδα μας για την ψήφο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Δεν είναι μια θέση ούτε απαντητική ούτε, πόσω μάλλον απολογητική στη δική σας πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία πρόχειρη και εν πολλοίς ερειδομένη σε μια λογική εκλογικού ωφελιμισμού. Για αυτό θα ψηφίσουμε θετικά στο νομοσχέδιο. Ψηφίζουμε θετικά γιατί δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, αλλά κινούμαστε με μόνο γνώμονα τις αρχές μας. Η ψήφος μας όμως δεν είναι λευκή επιταγή. Δίδεται δε με την υπόμνηση ότι δε θα ανεχθούμε ούτε θα συμπράξουμε σε πρωτοβουλίες που για το χατήρι της συγκυρίας θα υπονομεύουν μακροπρόθεσμα σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ποιότητα των θεσμών στη χώρα και θα δώσουν την εικόνα ενός αξιόπιστου πολιτικού συστήματος. Και να το ξεκαθαρίσουμε: δε θα δεχθούμε άλλους αιφνιδιασμούς στο υπάρχον νομικό καθεστώς».