«O συναγερμός δεν έχει λήξει», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open TV. Δεν έκρυψε δε τον προβληματισμό του για τις εικόνες χαλάρωσης που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες. «Εμβολιαζόμαστε και προσέχουμε» σημείωσε εξηγώντας πως ακόμα δεν έχει βρεθεί το φάρμακο.
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε αιχμές για την διαχείριση στην ΕΕ λέγοντας πως υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω και του ανταγωνισμού των εταιρειών ο οποίος μετατράπηκε σε ανταγωνισμό των χωρών. Επεσήμανε την έλλειψη αλληλεγγύης σε κάθε επίπεδο στην ΕΕ σχολιάζοντας πως αυτό είναι κίνδυνος για την συνοχή της.
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε πως είναι θετικό ότι παραμένει ανοιχτός ο διάλογος αλλά δεν είναι αρκετό. «Μας αρέσει δεν μας αρέσει η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα και στα μάτια του κόσμου είναι μια ισχυρή χώρα» είπε σχολιάζοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεφύγει από τις γραμμές του παρελθόντος. Για τον ρόλο των ΗΠΑ σύστησε να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί η στάση του Λευκού Οίκου καθορίζεται από τα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή τα οποία υπαγορεύονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Είναι προς όφελος της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.
«Εμείς έχουμε την ευθύνη για τη διαχείριση των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας της χώρας και ήθελα να σημειώσω σε αυτό που είπατε, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πολύ ορθά ξεκίνησε. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς τη γειτονική χώρα ότι με εμάς μπορείτε να συνεννοηθείτε αλλά αυτό προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι «και στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάποιοι αρχίζουν να συζητούν με βάση, δυστυχώς, αυτό που επεδίωξαν από την πρώτη στιγμή που εισέβαλλαν στην Κύπρο οι Τούρκοι. Δηλαδή τη διαίρεσή της, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό δεν πρέπει να γίνει με τίποτα γιατί θα είναι μία ακόμα εστία αστάθειας στο μέλλον». «Φοβάμαι ότι κάποιοι κύκλοι θα το ήθελαν, διότι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απαλλαγούν από ένα φορτίο που μας κληροδότησε το παρελθόν. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και πρέπει να σας πω, ότι στη συνάντηση που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη των δύο Κυβερνήσεων το 2012, σε αυτή τη θέση, δηλαδή να επιλυθεί το Κυπριακό, είχε συμφωνήσει και ο κ. Ερντογάν» συμπλήρωσε.
Ερωτώμενος για την Ανατολική Μεσόγειο συνέστησε «να μην παίξουμε με τα σενάρια ξένων παραγόντων. Διότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πεδίο ανταγωνισμού ισχυρών παγκόσμιων παικτών. Και αντιλαμβάνεσθε σε τι αναφέρομαι και σε ποιους αναφέρομαι τώρα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ξεκάθαρη. Βεβαίως, συμπαραστέκεται στην Κύπρο, δεν το συζητάμε αλλά η επίλυση του Κυπριακού θα απελευθερώσει φοβερή θετική ενέργεια για όλη την περιοχή. Ακόμα και το ζήτημα των ΑΟΖ, που οριοθετούνται ανάμεσα σε όλες τις χώρες, θα επιλυθεί εν μία νυκτί από την ώρα που επανενωθεί η Κύπρος. Η Κύπρος τότε θα ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ολόκληρη στο ΝΑΤΟ και αποκτά μεγάλη γεωστρατηγική αξία για όλους μας. Άρα επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι να επιλυθεί το Κυπριακό. Επειδή βλέπω τον τελευταίο καιρό, ότι κάποιοι υπαναχωρούν από την αρχική αυτή στάση».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «το Σκοπιανό, όπως τελικά ρυθμίστηκε μετά τη Συμφωνία Ελλάδος και Βορείου πλέον Μακεδονίας, έχει και κάποια ελαττώματα. Το είχα πει τότε ως Ευρωπαίος Επίτροπος, ότι πάσχει ως προς δύο σημεία. Αφήνει ανοιχτό το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας. Εκτιμώ, ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στη σύναψη μίας Συμφωνίας και την επικύρωσή της με τη γειτονική χώρα, υπό την προϋπόθεση, ότι καλό θα είναι να αντιληφθούν και οι γείτονές μας, ότι είναι προς όφελός τους να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα. Είδατε τι κάνανε οι Βούλγαροι; Αντέδρασαν οι Βούλγαροι και για το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας. Αυτό κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είχαμε κάνει και εμείς τότε, όταν φτάσαμε στο παρά πέντε για να υπογραφεί αυτή η συμφωνία».
Τέλος μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρώην Επίτροπος είπε ότι «η Ελλάδα πήρε τα εύσημα καταθέτοντας το σχέδιό της από τη βοήθεια που θα έρθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια. Θα έλεγα δε, ότι αναλογικά με τις άλλες χώρες παίρνουμε τη μερίδα του λέοντος. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από εμάς για την αξιοποίησή του. Το ότι ενεκρίθη αυτό το σχέδιο, είναι μεγάλο επίτευγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, κάτι το οποίο προαναγγέλλει καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία. Αυτό όμως δεν επαρκεί. Το ξέρουμε στην Ελλάδα, διότι θα έρθει η στιγμή, που εμείς πρέπει να ανοίξουμε πλέον τα πανιά μας και να προωθήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που, όμως, θα έχουν αντίκρισμα στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Εγώ ξέρετε, έχω μία ευαισθησία στη νέα γενιά γιατί εκεί είναι τα παιδιά μου και τα ζω καθημερινά μέσα από την αγωνία για το μέλλον τους. Αυτό λοιπόν πρέπει να μεταφραστεί σε νέους όρους ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία προαναγγέλλοντας ένα καλύτερο μέλλον».