ΕΛΛAΔΑ

Δίκη για το Μάτι: Παρέμβαση του Άρειου Πάγου για να μην παραγραφούν τα αδικήματα

Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο κ Φλωρίδης

Δίκη για το Μάτι: Παρέμβαση του Άρειου Πάγου για να μην παραγραφούν τα αδικήματα

Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αναμένεται να ζητήσει από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Χριστόφορο Λινό, την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Στόχος είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να προσδιοριστεί συντομότερα, διότι τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία και τα αδικήματα θα παραγραφούν το 2026. Έτσι, θα πρέπει μέσα σε μόλις δύο χρόνια η υπόθεση να τελεσιδικήσει και να έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

 

Φλωρίδης: Η δίκη έγινε με διατάξεις ευμενέστερες που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά σχετικά με τη σημερινή δικαστική απόφαση για το Μάτι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».


 

Και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές ανέφερε ο Γιώργος Κουβαράς με τον υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να λέει «αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος[…] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικό κώδικας σημείωσε ο Γιώργος Κουβαράς με τον Φλωρίδη να εξηγεί «από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, η ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

Ο συγγενής που πέταξε σήμερα την καρέκλα στο δικαστήριο με βάση τον νέο ποινικό κώδικα μπορεί να πάει φυλακή ήταν η επόμενη ερώτηση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου του ΕΡΤΝews. «Ο νέος ποινικός κώδικας αρχίζει από την Τετάρτη να εφαρμόζεται[…] Αυτό εξαρτάται αν είναι κάποιο αδίκημα συγκεκριμένο και τι αδίκημα είναι αυτό και τι ποινές επισύρει[…] Να εξηγήσουμε λοιπόν τι λέει ο νέος ποινικός κώδικας; Δώσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών για να ενημερωθούν δικαστές, δικηγόροι και η κοινωνία ότι από την Πρωτομαγιά τα πράγματα εκπέμπουν το εξής μήνυμα: ότι δεν θα υπάρχει πράξη η οποία ανάλογα με τη βαρύτητά της δεν θα υφίσταται κάποια τιμωρία ανάλογα με τη βαρύτητά της. Άρα λοιπόν, οι ποινές μέχρι δύο χρόνια θα μπορούν είτε να εξαγοράζονται, είτε να αναστέλλονται, είτε να κάνεις υποχρεωτική κοινωφελή εργασία.

Από δύο έως τρία χρόνια θα έχεις μερική έκτιση της ποινής οπωσδήποτε και από τρία χρόνια και πάνω θα έχεις μεγαλύτερη μερική έκτιση της ποινής[…] Ο δικαστής μπροστά του θα είχε ένα αδίκημα. Δεν ξέρουμε τι ποινή επισύρει το αδίκημα αυτό που θα του έκανε ο εισαγγελέας και δεύτερον θα μπορούσε να εκτιμήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη αυτό το αδίκημα και αν θα πρέπει να το αναγνωρίσει ελαφρυντικά, διότι όταν ένα δικαστήριο αναγνωρίζει ελαφρυντικά, η κατώτερη ποινή πέφτει προς τα κάτω. Άρα λοιπόν ο κόσμος να ξέρει τι έχει γίνει εδώ και γιατί έχει γίνει εδώ. Τρία πράγματα είναι πρώτον, ότι αυτή η δίκη έγινε με βάση αυτές τις διατάξεις που σας περιέγραψα. Δεύτερον, ότι οι καινούργιες διατάξεις που ισχύουν από την Πρωτομαγιά δεν ψηφίστηκαν δυστυχώς από τα άλλα κόμματα. Τα ψήφισε μόνο η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και προβλέπουν αυτά που σας είπα, δηλαδή ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, ποινή χρηματική 200.000 και ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους. Και εδώ τώρα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα αυτό που γίνεται[…]».

Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, δεν είναι ότι πήγαν με τον παλιό ποινικό κώδικα και γι’ αυτό δεν έχουν πολλές ποινές, αθωώθηκαν, επεσήμανε ο Γιώργος Κουβαράς με τον Γιώργο Φλωρίδη να απαντά «γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα να ασκήσουν μια έφεση».

Σχετικά με τον κίνδυνο παραγραφής κι αν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τελεσιδικήσει η υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «δυστυχώς, δυστυχώς. Και βλέπετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπόθεση αυτή που κράτησε τόσα χρόνια από την υπόθεση των Τεμπών με βάση τις ρυθμίσεις που κάναμε. Με τις ρυθμίσεις που κάναμε αφαιρέσαμε τα βουλεύματα για να μην καθυστερούμε, διαμορφώνουμε τον χώρο και η δίκη αυτή αντί για έξι χρόνια μπορεί να ξεκινήσει στον ενάμιση χρόνο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ[…] Πριν από λίγο, πριν έρθω εδώ, είδα ότι έγινε μια παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε να καθαρογραφεί γρήγορα η απόφαση, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση αυτή να οδηγηθεί τάχιστα στο ακροατήριο, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση και διεξαχθεί το Εφετείο να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία και έχοντας εξελιχθεί όλη η δίκη, ότι αυτή μπορεί να γίνει πριν την παραγραφή».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων για το Μάτι που εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια ο κ. Φλωρίδης απάντησε « στα διοικητικά δικαστήρια οι διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με την ποινική δίκη. Αυτά ακολουθούν το δικό τους ρυθμό και προφανώς οι προσφυγές που έχουν γίνει εξετάζονται όπως πρέπει να εξεταστούν».

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτημα για προανακριτική είπε ο Γιώργος Κουβαράς και ο καλεσμένος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΕΡΤΝews απάντησε σχετικά «καταρχάς είχαμε μια αναγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής χωρίς η δικογραφία να έχει πάει εκεί. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: ένα κόμμα που θέλει να λέγεται στοιχειωδώς σοβαρό μπορεί να λέει ότι θα καταθέσω πρόταση χωρίς να έχει δει το φάκελο; χωρίς να έχει δει τι διαβιβάζεται εκεί; Δεύτερον, επειδή πριν λίγο καιρό υπήρχε πάλι μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι φτιάξανε ένα κατηγορητήριο το οποίο το περιέφεραν εδώ κι εκεί για να ρωτήσουν “τι λέτε θα το ψηφίσετε; δεν θα το ψηφίσετε; “

Και τότε τους είπαμε ότι αν επιτέλους θέλετε να οδηγηθεί η Βουλή κάπου, σε μια συζήτηση τουλάχιστον βάλτε 30 υπογραφές. Τις έχετε[…]». Σε άλλο σημείο εξήγησε «για να μπορέσει η Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία ως μόνη κατά το Σύνταγμα, αρμόδια να ασκήσει δίωξη, πρέπει να κατατεθεί ενώπιόν της μια πρόταση συγκεκριμένη, με κατηγορητήριο που να λέει ότι ο Φλωρίδης έκανε μια, δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε πράξεις, οι οποίες συνιστούν αυτά τα ποινικά αδικήματα[…] Το Σύνταγμα λέει ότι όποιος δικαστής σε οποιαδήποτε έρευνα διεξάγει συναντήσει όνομα υπουργού, πρώτον, δεν μπορεί να ερευνήσει τίποτα και στέλνει κατευθείαν την υπόθεση στη Βουλή για να ερευνήσει. Άρα λοιπόν, ο εισαγγελέας τι κάνει πιθανότατα -δεν το ξέρουμε- έχει πέσει πάνω σε ονόματα που κάποιος τα έχει αναφέρει, οπότε τα στέλνει[…] Πρώτον να Ό έρθει ο φάκελος. Δεύτερον, όσοι λένε τώρα ότι θα καταθέσουν πρόταση να την καταθέσουν και θα ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, να δούμε τελικά τι προκύπτει».

Για το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης που έρχεται αύριο προς ψήφιση και γιατί τελικά θεωρεί ότι δεν υπάρχει συναίνεση από κανένα κόμμα δήλωσε « Να σας πω, με παραξένεψε. Δύο κόμματα βέβαια έχουν επιφυλαχθεί. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση έχουν επιφυλαχθεί για να απαντήσουν στην Ολομέλεια αν τουλάχιστον επί της αρχής το δέχονται. Με παραξένεψε γιατί; αυτή είναι μια προσπάθεια, είναι εθνικός στόχος αυτός. Γιατί το λέω εθνικό στόχο; Διότι όταν το επιχείρησε για πρώτη φορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 ψήφισε νόμο[…]. Λοιπόν ψήφισε τον νόμο δεν μπόρεσε να τον εφαρμόσει. Στη συνέχεια, το ’14 τον κατήργησε. Το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάλι πήγε νόμο στη Βουλή και τον απέσυρε άρον άρον. Το ’34 ο Παναγής Τσαλδάρης, το Λαϊκό Κόμμα πήγε και ψήφισε νόμο. Ακριβώς τον ίδιο νόμο ψήφιζαν. Ποιος είναι ο νόμος αυτός; Να ενοποιήσουν τον πρώτο βαθμό, δηλαδή να καταργήσουν τα ειρηνοδικεία κλπ. Πάλι το 1988 ψήφισε νόμο Ανδρέας Παπανδρέου, πάλι δεν εφαρμόστηκε. Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, συζητήθηκε στην Επιτροπή. Η Νέα Δημοκρατία τότε δια του κ. Παυλόπουλου δήλωσε ότι συμφωνεί και παρενέβη ο Άρειος Πάγος έκανε μια παρατήρηση και δεν έγινε. Άρα λοιπόν, όταν λέω το εξής, όταν αυτό το επιδιώκουμε 113 χρόνια, δεν είναι πια η ώρα να το ψηφίσουμε; γιατί αυτό είναι η πιο θεμελιώδης αλλαγή που μπορεί να γίνει στη δικαιοσύνη».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση