ΕΛΛAΔΑ

Διακοπή στη δίκη Λιγνάδη - Συνέχεια στις 25 Φεβρουαρίου

Αντίθετη ήταν η άποψη των δικηγόρων των 4 μηνυτών

Διακοπή στη δίκη Λιγνάδη - Συνέχεια στις 25 Φεβρουαρίου

Δεκτό έκανε τελικά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το αίτημα του συνηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη για ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, λόγω φόρτου εργασίας.

Αντίθετη ήταν η άποψη των δικηγόρων των 4 μηνυτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δε θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου. «Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Τόνισε δε ότι οι καταγγέλλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

σδ

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ανέφερε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα» επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».

Νωρίτερα, στην πρότασή του ο εισαγγελέας είχε προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα της διακοπής, με σύντομη δικάσιμο.

Στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας οδηγήθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς.

Την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα, κάποιος από το φιλικό του περιβάλλον του έπιασε το χέρι, με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και να τον οδηγούν στο εδώλιο.

Τρεις γυναίκες βαθιές τακτικοί δικαστές, τρεις γυναίκες ένορκοι, ένας άνδρας ένορκος και ο εισαγγελέας αποτελούν την σύνθεση του δικαστηρίου.

Πώς έφθασε στη δικαιοσύνη

Η πρώτη μήνυση σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη κατατέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2021. Επρόκειτο για έναν 40χρονο σήμερα άνδρα ο οποίος κατήγγειλε ότι είχε βιαστεί από τον Δ. Λιγνάδη, όταν ήταν 15 ετών.

Το αδίκημα σε βάρος του όμως είχε παραγραφεί. Στη μήνυσή του ωστόσο ανέφερε έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος όταν κλήθηκε από την Εισαγγελία να καταθέσει είπε ότι είχε βιαστεί από τον ίδιο άνδρα, στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 17 ετών.

Στις εισαγγελικές αρχές καταφθάνει όμως και μία δεύτερη μήνυση από έναν 26χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε τον σκηνοθέτη ότι τον βίασε το 2010, σε ηλικία 14 ετών. Επόμενο βήμα των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, η έκδοση σε βάρος του σκηνοθέτη εντάλματος σύλληψης. Η δίωξη σε βάρος του: βιασμός κατά συρροή. Οδηγείται στην ανακρίτρια και μετά από μία μαραθώνια απολογία, προφυλακίζεται.

Τι υποστηρίζει

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «προϊόν μυθοπλασίας» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, επειδή ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. « Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…», υποστήριξε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για έναν πίνακα που υπάρχει στο σπίτι του με ένα ανήλικο αγόρι που είναι γυμνό και φοράει το εσώρουχό του, με υψωμένο το δεξί του χέρι, απάντησε: «Όταν ο παππούς μου Δημήτριος Λιγνάδης ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας, ήρθε από τη Σμύρνη, έφερε κάποιους πίνακες και αυτός είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πίνακας του 1800 κάτι και είναι ένα από τα πιο συγκινησιακά μου κειμήλια. Είναι το μόνο που μου θυμίζει τον παππού μου, τον Δημήτρη. Οι φωτογραφίες πάνω σε ένα ταμπλό στις οποίες φαίνονται κάποια παιδιά, απεικονίζουν εμένα σε παιδική ηλικία».

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας στο ένταλμα προσωρινής κράτησης κάνουν λόγο για συγκεκριμένη μεθοδολογία από τον κατηγορούμενο, υποστηρίζοντας ότι έχει εγκληματική ροπή σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την προφυλάκισή του στις φυλακές της Τρίπολης, και ένας άνδρας ηλικίας 24 ετών, τον καταγγέλλει στην ανακρίτρια για βιασμό πριν από 7 χρόνια σε ηλικία 17 ετών, ενώ 46χρονος καταθέτει στον Εισαγγελέα ότι ο σκηνοθέτης τον βίασε το 2018, αφού προηγουμένως τον είχε ναρκώσει στο διαμέρισμά του. Ο ανακριτής δεν είχε άλλο δρόμο από το να ζητήσει από τον εισαγγελέα την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Το βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο πλημμελειοδικών τον παρέπεμψε σε δίκη τον Δεκέμβριο για τέσσερις βιασμούς.

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Δίκη Λιγνάδη: "Δεν φοβάμαι" - Συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση