ΕΛΛAΔΑ
Δεν πετάμε τρόφιμα, 35.000 καφέ κάδοι στην Κεντρική Μακεδονία !
«Εθνικός στόχος είναι, να μην οδηγούνται τα οργανικά απόβλητα για ταφή, εάν οι Δήμοι δεν προσαρμοστούν σε αυτή την απαίτηση, θα αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλο χαράτσι», είπε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ. Μιχάλης Γεράνης
Από τον Ιούνιο θα αρχίσουμε να βλέπουμε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, τους καφέ κάδους απορριμμάτων, δίπλα στους μπλε και τους πράσινους, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής των οργανικών αστικών απορριμμάτων, που σε πρώτη φάση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, για την ΠΚΜ, με 10 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια – πρότυπο στην ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, φιλοδοξεί να γίνει η Κεντρική Μακεδονία. Από τον επόμενο μήνα, ο ΦΟΣΔΑ Κ.Μ. και 38 Δήμοι, βάζουν μπροστά ένα μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας ειδικού εξοπλισμού αλλά και 35.000 καφέ κάδων, που θα τοποθετηθούν σε αγορές τροφίμων, ξενοδοχεία και γειτονιές των πόλεων. Η αρχή στη συλλογή υπολειμμάτων θα γίνει από λαχαναγορές, λαϊκές αγορές και ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών που θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τους καφέ κάδους.
«Εθνικός στόχος είναι, να μην οδηγούνται τα οργανικά απόβλητα για ταφή, εάν οι Δήμοι δεν προσαρμοστούν σε αυτή την απαίτηση, θα αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλο χαράτσι», είπε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ. Μιχάλης Γεράνης προσθέτοντας ότι ως το 2030, θα πρέπει να οδηγείται σε ταφή μόνο το 10% των απορριμμάτων, όταν σήμερα οδηγείται το 80%. Ειδικά τα αστικά οργανικά απόβλητα, που αντιστοιχούν στο 40% των αστικών στερεών και σήμερα πετιούνται με τους τόνους, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ακόμη σύστημα συλλογής και επεξεργασίας, θα πρέπει να αξιοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικά κυρίως.
Μαζί με την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, αρχίζει και μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν σε βιοαποδομήσιμες χαρτοσακούλες ή σε μικρούς καφέ κάδους που θα μοιράσουν οι Δήμοι, τα υπολείμματα από τρόφιμα, αλλά και κάθε οργανική ύλη που μπορεί να μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό. Αυτά τα υπολείμματα θα απορρίπτονται στους μεγάλους καφέ κάδους, των οποίων το περιεχόμενο θα συγκεντρώνεται από τις Δημοτικές Υπηρεσίες και θα μεταφέρεται στις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων ( ΜΕΒΑ).
Ο κ. Γεράνης είπε πως η Κεντρική Μακεδονία είναι στο σημείο εκκίνησης αυτού του πιλοτικού προγράμματος και ήδη έχει έρθει σε συνεννόηση με ιδιωτικές μονάδες, που θα παραλαμβάνουν τα απόβλητα, μέχρι να κατασκευαστούν οι ΜΕΒΑ. Ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ πρόσθεσε πως οι 35.000 καφέ κάδοι που θα τοποθετηθούν, αντιστοιχούν στο 20% των κάδων που υπολογίζεται ότι χρειάζονται στην Περιφέρεια. Οι κάδοι αυτοί αποτελούν μόνο την αρχή στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε επόμενες προμήθειες.
Οι Μονάδες Βιοαποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία
Οι ποσότητες των οργανικών αστικών αποβλήτων που πετιούνται στους ΧΥΤΑ, είναι τεράστιες. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο, για τον ανατολικό τομέα της ΠΚΜ, θα συγκεντρώνονται περί τις 40.000 τόνοι αποβλήτων, ενώ άλλες 40.000 τόνοι βιοαποβλήτων θα μαζεύονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας οργανικών που θα κατασκευαστεί στη Μαυροράχη.
Σε αυτές τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας, συνολικού ύψους επένδυσης 200 εκατ. ευρώ, θα υπάρχουν και ΜΕΒΑ για την επεξεργασία ειδικά των οργανικών αποβλήτων. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΑ Μαυροράχης- Δυτικού Τομέα έχει δημοπρατηθεί, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε σχήματα και η διαγωνιστική διαδικασία περνάει στην επόμενη φάση, του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΦΟΣΔΑ, έπεται η δημοπράτηση και διαγωνιστική διαδικασία την ΜΕΑ Αγίου Αντωνίου/Ανατολικού Τομέα.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ανακύκλωσης και αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων προβλέπει τη δημιουργία ΜΕΒΑ σε Γιαννιτσά, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία (σε λειτουργία η ΜΕΑ Σερρών). Οι μονάδες αυτές θα κατασκευαστούν στην επόμενη 4ετία και για τη κατασκευή τους θα απαιτηθεί ποσό περίπου 40 εκατ. ευρώ.