ΕΛΛAΔΑ
"Βροχή" συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών και άφησε πίσω του μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
Θρήνος για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 84 ετών και άφησε πίσω του μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
Κ. Σακελλαροπούλου: «Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπηρέτησε την τέχνη του με ανεξάντλητη ζωτικότητα»
«Αποχαιρετώ με συγκίνηση έναν συνθέτη που αναζήτησε την έμπνευση στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και μετουσίωσε το ήθος της σ’ ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον, πολυδιάστατο, εντελώς προσωπικό ιδίωμα. Μελοποίησε μεγάλους Έλληνες ποιητές δίνοντας έμφαση στο πνευματικό περιεχόμενο των τραγουδιών του», αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή της στα social media η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συνεχίζει:
«Πρότεινε την “επιστροφή στις ρίζες” όχι ως στείρα αντιγραφή ρυθμών, μοτίβων και ηχοχρωμάτων, αλλά ως ζωντανό και γόνιμο διάλογο με το παρελθόν. Από το “Χρονικό” και την “Ιθαγένεια”, άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μεσούσης της δικτατορίας συνεγείροντας το δημοκρατικό αίσθημα με τα μηνύματά τους, ως τα συμφωνικά του έργα ή τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπηρέτησε την τέχνη του με ανεξάντλητη ζωτικότητα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και συνεργάτιδά του Βασιλική Λαβίνα και στην κόρη τους Ελένη».
«Αποχαιρετούμε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της έντεχνης ελληνικής μουσικής, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, συνθέτη της μουσικής του ελληνισμού, αγαπημένο συνθέτη των Ελλήνων», επισημαίνει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά.
«Ανήγαγε παραδοσιακά μουσικά ακούσματα σε διεθνή μουσική γλώσσα, αφήνοντας έτσι μια παρακαταθήκη για την αιωνιότητα.
Τα θερμά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης στους οικείους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ανάρτηση του Λευτέρη Αυγενάκη
Σπουδαίε και μοναδικέ, Γιάννη Μαρκόπουλε, έφυγες για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα μείνεις για πάντα μαζί μας με τις μελωδίες σου.
Με το τεράστιο και υψηλής ποιότητας μουσικό σου έργο ήσουν από τους κορυφαίους στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Ενέπνευσες γενιές, τίμησες την αγαπημένη σου Κρήτη, την καταγωγή σου, τη χώρα ολόκληρη, όρισες μουσικά την κοινωνία μας.
Η Ελλάδα, η Κρήτη, το Ηράκλειο, σε αποχαιρετούμε ευγνώμονες για όσα προσέφερες στον τόπο μας και στην παγκόσμια προβολή του! Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους σου.
Δ. Κουτσούμπας: Η τέχνη του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο χτες, το σήμερα και το μέλλον μιας δίκαιης και ελεύθερης ζωής
«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας άνθρωπος ευαίσθητος στα μηνύματα του καιρού μας, βαθύς γνώστης της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, αλλά και της ποίησης, της μοντέρνας και της παλιότερης, όπως η σολωμική. Όλα αυτά τα στοιχεία συμμάχησαν με το ταλέντο του για να μας δώσει αυτό το εντελώς ξεχωριστό έργο, που όταν το ακούς το αναγνωρίζεις αμέσως. Είχε μια μοναδική τέχνη να αναγεννά, να αναμορφώνει, να ανακατατάσσει τα γνώριμα ηχοχρώματα της μουσικής μας παράδοσης έτσι που να μιλούν για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Η τέχνη του είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο χτες, το σήμερα και το μέλλον μιας δίκαιης και ελεύθερης ζωής. Μέσα απ' αυτό το διαχρονικό έργο του θα συνεχίζει να ζει, να εμπνέει και να εκφράζει τις ανάγκες κάθε νέας γενιάς που θα έρχεται» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.
Συλλυπητήρια δήλωση Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη
Η απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου συγκινεί όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα εμάς τους Κρητικούς, αφού κρητικές ήταν οι ρίζες του.
Αξιώθηκε να μας χαρίσει ένα ανεκτίμητο πνευματικό έργο, που τον κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων μουσικοσυνθετών μας.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος εμπνεόταν πάντα από την Κρήτη και πολλές δημιουργίες του οφείλονται στους ακατάβλητους δεσμούς του με το νησί και τον πολιτισμό του.
Διέθετε την μοναδική ικανότητα να συνδυάζει στο σπουδαίο έργο του την πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας στους αιώνες, με τις σύγχρονες τάσεις και την ιδιαίτερη μουσική έκφραση του λαού μας.
Το θαυμαστό έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ακούμπησε την ψυχή των Ελλήνων, με τα δικά του μουσικά ηχοχρώματα και στίχους όπως το ¨Ζαβαρακατρανέμια¨, τα «Μαλαματένια λόγια», κ.α.
Σήμερα που περνά στην αιωνιότητα, τον συντροφεύει η γενική αναγνώριση του τεράστιου ¨μεγέθους¨ του.
Με ¨παραπονεμένα λόγια¨ αποχαιρετούμε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους".
Τα συλλυπητήρια του υποψήφιου Δημάρχου Μαλεβιζίου Δημήτρη Πιτσικάκη
«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που αξιώθηκε την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου, στα πέρατα της γης. Μέσα από τα τραγούδια του, τις συνθέσεις του και την κρητική του ψυχή σφράγισε το μουσικό τοπίο της χώρας μας.
Με όραμα την «επιστροφή στις ρίζες», κατάφερε να ενώσει την παράδοση, με τον σύγχρονο ήχο και να δημιουργήσει την δική του μοναδική μουσική ιστορία.
Τα τραγούδια του, ας μας ακολουθούν για να θυμόμαστε όλοι εμείς με νοσταλγία το παρελθόν και να πρεσβεύουμε μέσα από τις πράξεις μας, ένα καλύτερο μέλλον.
Γιάννη σε ευχαριστούμε για ότι μας χάρισες, καλό ταξίδι στα «Ζαβαρακατρανέμια» της καρδιάς σου…»
O Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη
"Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρετά με θλίψη τον Σημαντικό Έλληνα Δημιουργό Γιάννη Μαρκόπουλο, που ταξίδεψε χθες για την γειτονιά των αγγέλων.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε νέα πνοή στη Τέχνη με το έργο του, προτείνοντας εμφατικά την «Επιστροφή στις Ρίζες» και στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην αναζήτηση της ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και το κοινωνικό του περιβάλλον. Δημιούργησε ένα τεράστιο έργο που εκτείνεται από το έντεχνο τραγούδι έως τις συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα και από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική έως την όπερα και τα ορατόρια, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Ελληνική Μουσική Σκηνή.
Τα τραγούδια του θα συνεχίζουν να συγκινούν την τωρινή και τις επόμενες γενιές Ελλήνων, καταγεγραμμένα στο συλλογικό ασυνείδητο."
Το Συμπόσιο Πολιτισμού
Ο θάνατος του πολυσήμαντου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου είναι μία μεγάλη απώλεια για την χώρα, σε μία δύσκολη πολιτισμική στιγμή για την Ελλάδα, που χρειάζεται τους μεγάλους πνευματικούς δημιουργούς – σύμβολα μιας πολιτιστικής ανάτασης. Το πολύπλευρο μουσικό του έργο, σε συνδυασμό με τους ποιητές που μελοποίησε, θα είναι ένα αποκούμπι για μια διέξοδο προς το μέλλον με στοιχεία βαθιάς αυτογνωσίας που έχει ανάγκη ο Ελληνικός λαός. Το «Συμπόσιο Πολιτισμού», αποχαιρετά τον Κρητικό δημιουργό με την διεθνή αναγνώριση.
Δείτε επίσης
Γιάννης Μαρκόπουλος: Από την Κρήτη στο πάνθεον των αθάνατων της Τέχνης