ΕΛΛAΔΑ
Το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τα δημοτικά συμβούλια και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις
Παρέμβαση Βορίδη
Ψηφίζεται το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης - Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών - Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».
Η ρύθμιση της κυβέρνησης για τη συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, που προτείνουν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια (άρθρο 44) και η τροπολογία για τη σύσταση θέσης γραμματέα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν αναφορές στο θέμα του χρόνου των εκλογών.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είπε ότι με την βελτιωμένη διάταξη του άρθρου 44 "δίνουμε τη δυνατότητα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα (εκτός ημερήσιας διάταξης), με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Δίνουμε τη δυνατότητα εν συνεχεία -και είναι η μόνη ουσιαστικά διαφοροποίηση που επέρχεται με την τροπολογία που έχουμε κάνει- αντί αυτά τα θέματα να προτάσσονται, δηλαδή να συζητούνται πρώτα και πριν από την ημερήσια διάταξη, η απόφαση αυτή να πηγαίνει στο τέλος, και εκεί να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, αν θέλει να τα συζητήσει ή όχι, είτε εκείνη την ώρα είτε σε άλλη συνεδρίαση".
Για το θέμα της σύστασης θέσης γραμματέα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ο κ. Βορίδης είπε ότι "στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αυτό το οποίο κάναμε και στο επιτελικό κράτος. Δηλαδή, διατηρούμε τον υπηρεσιακό παράγοντα, προκειμένου να μην υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης σε όλες τις επιλογές του προσωπικού και των οικονομικών. 'Αρα, το μοντέλο των Υπουργείων μεταφέρεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Όπως ο υπηρεσιακός γραμματέας των Υπουργείων έχει τώρα τον έλεγχο του προσωπικού και των οικονομικών, έτσι τώρα ο συντονιστής, ο οποίος διατηρείται, έχει τον έλεγχο του προσωπικού και των οικονομικών. Όμως, όλη τη λειτουργία και την άσκηση της πολιτικής, όπως σήμερα την έχει ο Υπουργός, αντίστοιχα την έχει ο μετακλητός γραμματέας. Αυτή είναι η αλλαγή, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελεσματικότερο συντονισμό στην ουσία των πολιτικών, κάτι που γίνεται προς όφελος των πολιτών".
"Επαναφέρετε τον κομματικό γραμματέα ως πολιτικό προϊστάμενο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ενώ οι σημερινοί συντονιστές υποβιβάζονται σε υπηρεσιακούς γραμματείς" είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός κάνοντας λόγο για επιστροφή στο "κομματικό παρελθόν". Για το "44" είπε ότι η τροποποίηση του κ. Βορίδη "δεν μπορεί να λειτουργήσει" ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη.
Την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας επί του "44", σε περίπτωση μη απόσυρσης του, προανήγγειλε στην τοποθέτησή της η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι "με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα αποκαταστήσουμε τον δημοκρατικό διάλογο στα δημοτικά συμβούλια".
Το "44", δεν καταργεί μόνο το δικαίωμα των παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, αφαιρεί επίσης τη δυνατότητα που δίνεται σε μαζικούς λαϊκούς φορείς να θέτουν επείγοντα ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης: Εάν, κ. πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να κυβερνήσετε άλλο τη χώρα, εάν κουραστήκατε, εάν σας βρήκανε κρίσεις πολλές και δεν μπορείτε να τα καταφέρετε άλλο, μπορείτε να πάτε σε εκλογές, αλλά εσείς θα κάνετε πέρα. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία σε εκλογές ,για να κοροϊδέψει τον λαό, να ξαναπάρει την εξουσία και να περάσει τον ‘δύσκολο χειμώνα'" είπε ο κ. Μυλωνάκης.
"Βρισκόμαστε σε προεκλογικό κλίμα, παρά τις διαψεύσεις", είπε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη. Ζήτησε επίσης την απόσυρση του "44" καθώς "η ΝΔ βλέπει το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να θέτουν θέματα προς συζήτηση πριν ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ως ενοχλητικό εμπόδιο".
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας, ότι "θέλετε να ενισχύσετε και να εμπεδώσετε το κομματικό κράτος μ' έναν ωμό, ασφυκτικό έλεγχο και επί των εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών αρχών, μια αντίληψη η οποία προσιδιάζει ευθέως με καθεστώς, καθώς και να αποδυναμώσετε έτι περαιτέρω τις εκλεγμένες αυτοδιοικήσεις και τον πολιτικό πλουραλισμό μέσα στα δημοτικά συμβούλια".
Όμηρο της πραγματικότητας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας: "Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συμμαζέψει κάτι που ο ίδιος τροφοδότησε τις προηγούμενες ημέρες ως διαρροές, βλέποντας την κοινωνική πίεση, ότι πάμε για εκλογές" είπε ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι (ο πρωθυπουργός) βλέπει ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση: "Η ίδια η πραγματικότητα είναι που θα σας οδηγήσει σε εκλογές, να το γνωρίζετε. Αυτή είναι η «ομηρία» σας και από αυτή δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε" είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο πρωθυπουργός ανοίγει και κλείνει το θέμα των εκλογών "κατά το δοκούν" παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης. (Ο πρωθυπουργός) διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία παρότι προβληματίζεται "για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος", όμως, στο μεταξύ, "έχει παραλύσει το σύμπαν. Όλοι τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ειλικρινά λυπάμαι τους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν ξέρουν αν πρέπει να συνεχίσουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή να πιάσουν στασίδι έξω από το γραφείο πιθανού ανασχηματισμού" είπε ο κ. Σκανδαλίδης.