ΕΛΛAΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας

"Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ" επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε ότι υπήρξε και ο ίδιος θύμα συνακροάσεων

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

"Ελπίζω η συζήτηση να οδηγήσει σε λύσεις για τα όποια κενά εντοπίζονται ακόμη και σε κρίσιμες λειτουργίες και να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης" επεσήμανε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης: 
"Όταν πληροφορήθηκα τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Απάντησα με αλλαγές στην ηγεσία της ΕΥΠ.
Συμφώνησα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κατέθεσα προτάσεις αλλαγών.
Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κρίσιμο βραχίονα του κράτους, την ΕΥΠ. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ".

Υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός τόνισε:
"Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Πολλά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα.
Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις για παρακολουθήσεις. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά έχει και βαρύ παρελθόν στη χώρα μας. Πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους πως υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων, όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό".


«Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, τον καλώ να προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια».

"Αν αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη", υπογράμμισε στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι "πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα, όμως δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να νιώθουν πως είναι στο απυρόβλητο". 

«Στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μία Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ' ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

"Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας"

«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Βεβαίως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Εάν κ. Τσίπρα συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία για αυτό και έχει τη δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».


Φωτογραφία από Eurokinissi

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης: Ένας παρακρατικός μηχανισμός της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση