ΕΛΛAΔΑ
Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό
Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον Βόλο και άλλες περιοχές της Μαγνησίας από τη λίμνη Κάρλα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις σφοδρές πλημμύρες
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει το θυρόφραγμα στην Κάρλα προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
Την ίδια ώρα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε αυτεπάγγελτα η προϊσταμένη Εισαγγελίας που ανέθεσε σε εισαγγελέα που θα εποπτεύσει την έρευνα, η οποία ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο Βόλου.
Μέσω της προκαταρκτικής θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και θα γίνουν έλεγχοι σε διαπιστευμένα εργαστήρια για το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, αν υπάρχει ρύπανση, καθώς και η αιτία θανάτου τον ψαριών, αν έχουν κάποια δηλητηριώδη ουσία.
Το λιμεναρχείο θα κληθεί να συλλέξει στοιχεία τόσο από τον δήμο Βόλου όσο και από την Περιφέρεια για τις παραλίες του Βόλου, του Αναύρου, των Αλυκών και της Αγχιάλου, καθώς και τον συσχετισμό αυτού του ζητήματος με τον δήμο και την περιφέρεια. Η προκαταρκτική θα διεξαχθεί από το κεντρικό λιμεναρχείο Βόλου και θα εποπτεύεται από Εισαγγελέα.
Από την περασμένη εβδομάδα συνεργεία εργολάβου του ΟΛΒ, έχουν αναλάβει την περισυλλογή των νεκρών ψαριών από το παραλιακό μέτωπο κι όχι μόνο. Τα συνεργεία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες, ωστόσο η ποσότητα των ψαριών στο παραλιακό μέτωπο είναι ογκωδέστατη.
Με απόχες συγκεντρώνονται τα νεκρά ψάρια, ενώ σε αυτοψία του δημάρχου Νοτίου Πηλίου στο θυρόφραγμα, ανέφερε ότι νεκρά ψάρια διοχετεύονται μέσω του θυροφράγματος στον Παγασητικό. Μάλιστα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η δυσοσμία που αναδύεται είναι ανυπόφορη.
Ο καθηγητής Δημήτρης Κλαουδάτος εξηγεί, μιλώντας στο magnisianews.gr, πως ένας μέρος από τα ψάρια που κατέληξαν στις παρακάρλιες περιοχές μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, καταλήγει τώρα στον Παγασητικό, καθώς αδειάζουν τα ύδατα από το φράγμα της Κάρλας.
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, παρουσία του προέδρου Σωκράτη Αναγνώστου, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου αποφασίστηκαν τα εξής:
- Ο ΟΛΒ με εργολαβίες που αναθέτει να αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών στα όρια της ευθύνης του, δηλαδή εντός του Λιμένα Βόλου
- Επτά αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν έως την επόμενη εβδομάδα την απομάκρυνση του όγκου των νεκρών ψαριών
- Θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά, στην έξοδο της Μπουρμπουλήθρας προκειμένου τα νεκρά ψάρια να μη φτάνουν στον Παγασητικό κόλπο
- Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
- Αναπάντητα ερωτήματα
- Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε ερώτηση στο Δ.Σ. Βόλου καλώντας τη δημοτική αρχή να απαντήσει:
Τι πρωτοβουλίες έχει πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Έχει έρθει ε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων;
Τι θα κάνει για να καθαριστεί το λιμάνι και να περιοριστεί η είσοδος από τα νεκρά ψάρια και να περιορίσει την περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση του λιμανιού και του Βόλου;
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, κατηγορώντας δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση είπε ότι δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. «Οι αναφορές για “φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”(!) ή να περιμένουμε ώστε να “φάνε τα νεκρά ψάρια κάποια μεγαλύτερα”(!!) προκαλούν δικαιολογημένη οργή» πρόσθεσε και επέκρινε επίσης την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. «στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, που λογαριάζει ως “κόστος” τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποκατάστασης, με τα γνωστά εγκληματικά αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, στο οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τις αποζημιώσεις, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή η πολιτική γραμμή αποτυπώνεται στο θέμα της Κάρλας και της απάντλησης των πλημμυρισμένων περιοχών του κάμπου με το κράτος – τοπικά και κεντρικά – να “νίπτει τας χείρας” του ή να παίζει το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών.
»Και όλα αυτά όταν μπορούν να εφαρμοστούν επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για την άμεση, γρήγορη και την ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον απάντληση. Κάθε όμως τέτοια μελέτη προσκρούει στους “κόφτες” της εγκληματικής πολιτικής τους. Όπου από τη μία είναι το “όφελος” δηλαδή το έργο να εξασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη τα “δημοσιονομικά όρια” την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση των πολέμων του ΝΑΤΟ κτλ. τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα» σημείωσε μεταξύ άλλων.