ΕΛΛAΔΑ

Βασίλης Κικίλιας: Άντεξε το ΕΣΥ - Υγειονομική βόμβα η Θεσσαλονίκη

Χαμηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Α. Κοτανίδου

No profile pic

Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα αλλά και τις αντοχές του ΕΣΥ μίλησε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας., στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας και την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αναστασία Κοτανίδου.

«Αγωνιζόμαστε δέκα μήνες στην πανδημία» 

«Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μια πανδημία, όλοι μαζί μια γροθιά. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και 600.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9.000 θανάτους την ημέρα» είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου από την έναρξη της πανδημίας.

«Οι κινητές ομάδες είναι μια πατέντα ελληνική, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. 500 κινητές ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε γωνιά της χώρα και να κάνουν τεστ. Έχουν πραγματοποιήσει 450.000 τεστ» σημείωσε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία και αναφερόμενος στην ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποίησης τεστ κορωνοϊού.

Το ΕΣΥ άντεξε, λέει ο υπουργός Υγείας

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίαλιας, «ενώ κραταιά συστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή της πανδημίας, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι εδώ και προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη».

 

Δραματική φαίνεται πως είναι η διάδοση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32% σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τα στοιχεία μετέδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας λέγοντας πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε.

 

Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος».

 

Ο υπουργός σημείωσε πως στη συμπρωτεύουσα αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news» είπε ο κ. Κικίλιας και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

 

Απάντηση Κικίλια στις κατηγορίες Τσίπρα

 

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε όμως και στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και όσων συντρόφων του, όπως είπε, ακολουθούν την πολιτική του λαϊκισμού. «Το έκαναν και στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα» σημείωσε.

 

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε μαζί με την κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση» είπε ο κ. Κικίλιας που ευχαρίστησε τους ανθρώπους στο σύστημα υγείας. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.
 

 

Δείτε τους χάρτες που παρουσίασε ο Β. Κικίλιας στη διάρκεια της ενημέρωσης

 

Κοτανίδου: Χαμηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ

 

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την προσπάθειά τους, η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι δεν ισχύει πως πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι που εισέρχονται στις ΜΕΘ.

 

Από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια, η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 35 – 37%, ποσοστό που είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Συνήθως, οι ασθενείς που πεθαίνουν είναι σε πολύ βαριά κατάσταση.

 

Συγκεκριμένα, η θνητότητα κυμαίνεται σε 60 ασθενείς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, δηλαδή – σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου – είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

 

Πηγές: iefimerida.gr, in.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση